Krönika
18 februari 09:51

Ryttare – ni lever på en scen i dag

Ledare"Räkna med att ni alltid är iakttagna, granskade med kritisk blick – och ofta, ofta filmade". Den uppmaningen sänder Ridsports chefredaktör Catharina Hansson till dagens ryttare, och hoppas på att detta kan ge en uppstramning av sporten med mer skärpta, medvetna ryttare.

Ryttare – ni lever på en scen i dag
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Smile! You’re on camera!

Efter många år som chef och i jobb där man är ganska synlig, har jag lärt mig att man alltid befinner sig på en scen. Allt man gör granskas och värderas. Det hindrar inte att man får vara människa och visa sina sorger och sårbarheter. Men man får inte vara elak, ljuga, fuska eller bli full och kissa på golvet (nej, jag har inte provat!). Och man får verkligen inte slåss. Eller ens se ut som att man slåss.

Jag hoppas i djupet av mitt hjärta att alla ryttare, tränare och andra synliga personer i hästvärlden också har börjat fatta det här. Räkna med att ni alltid är iakttagna, granskade med kritisk blick – och ofta, ofta filmade.

Räkna med att ni alltid är iakttagna, granskade med kritisk blick.

Räkna med att det alltid finns någon som vill fånga en olycklig ögonblicksbild. Fånga något som inte nödvändigtvis är illa, men som ser illa ut. Räkna med att det kan finnas någon som vill dig illa.

Räkna med att det kan finnas någon som egentligen inte vill dig illa, men som inte kan motstå frestelsen att lägga ut något i sociala medier som delas flera tusen gånger. Det är inte bara tidningar som jagar likes och klick. Sociala medier är fulla av helt vanliga människor som också har fått smak för likes-kickarna.

Tomt på läktarna på tävlingsplatsen? Ja, men räkna med att ett helt gäng kritiska hästnördar av varierande kaliber sitter och kollar på din ritt i någon webbkanal.

Det är inte bara tidningar som jagar likes och klick.

Nu förbjuder alltfler ridskolor filmning och fotografering i ridhusen. Både av integritetsskäl för exempelvis barn med skyddad identitet, men också på grund av mobbning och uthängning i sociala medier. Det kan skydda några av våra barn och unga, men för alla övriga gäller det nog att räkna med att alltid vara ”on camera” även i fortsättningen.

Förhoppningsvis leder synligheten inte till att man visar upp en fejkad hästvälfärd, utan till en uppstramning av sporten med mer skärpta, medvetna ryttare.

Smile.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden