Hoppning
12 juni 13:41
Ridsportplus

Ryttare och hästägare avstängda för otillåten medicinering vid Breeders

SverigeEn hoppryttare och en hästägare stängs av i sex månader efter ett fall av otillåten medicinering vid Breeders i hoppning förra året.

Ryttare och hästägare avstängda för otillåten medicinering vid Breeders
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Ivan-balvan

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som har tagit beslut om de båda avstängningarna.

  Båda fallen gäller Breeders i hoppning på Flyinge förra året och en häst som testat positivt för den anti-inflammatoriska och smärtstillande substansen fenylbutazon.

  I fallet med ryttaren vet inte ryttaren hur hästen kan ha fått i sig substansen. Ryttaren har på egen hand försökt ta reda på om kontaminering av boxar där hästen på tävlingsplatsen kan ha skett utan att lyckas. Ryttaren har också polisanmält händelsen som sabotage.

  Ingen förklaring

  När det gäller hästägaren kan inte heller denna ge någon förklaring till hur hästen har fått i sig substansen, som är en välkänd smärtlindrande substans. Även hästägaren tror att hästen kan ha fått i sig preparatet i en box på tävlingsplatsen och har försökt undersöka saken vidare. Det har däremot funnits fenylbutazon på hästägarens anläggning, men inte vid tidpunkten kring Breeders förra året.

  Då de båda inte har kunnat ge någon förklaring till hur hästen har fått i sig substansen stänger Svenska Ridsportförbundet av både ryttaren och hästägaren i sex månader vardera. Under denna tid får de inte delta i någon egenskap, till exempel som medhjälpare, deltagare, domare eller funktionär, på tävling eller aktivitet som är organiserad under SvRF, FEI eller annat nationellt ridsportförbund.

  Böter

  De ska också betala 5 000 kronor vardera i böter och ekipagets resultat från tävlingen stryks.

  Den provtagna hästen valdes ut för provtagning slumpvis under Breeders.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden