ReformkravSocialdemokraterna vill strama åt prissättningen inom djursjukvården och överväger ett vinstförbud. -Tusentals djurägare hamnar i dag hos Kronofogden därför att de inte har möjlighet att betala för vård av sina djur. Det är ett marknadsmisslyckande, säger talespersonen Anna-Caren Sätherberg.
S föreslår vinstförbud i djursjukvården
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Socialdemokraterna föreslår flera reformer för att förbättra konkurrensen och sänka priserna på veterinärvård. Partiet vill bland annat tydliggöra veterinärbolagens ansvar när det gäller krav på ökad pristransparens. Detta innebär att de, likt andra vårdbolag, ska kunna ge prisindikationer för att underlätta jämförelser mellan kliniker.
Djurägare bör tydligt informeras om kostnader, särskilt vid akuta behandlingar, för att kunna göra aktiva val.
– Det är verkligen en marknad som på riktigt måste regleras. Tusentals djurägare hamnar i dag hos Kronofogden därför att de inte har möjlighet att betala för vård av sina djur. Det är ett marknadsmisslyckande, säger talespersonen Anna-Caren Sätherberg, i dag ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och tidigare landsbygdsminister 2021-2022 till Ridsport.
Finns inte redan möjligheterna att ha koll på priser redan idag?
-Det krävs i regel att man ringer, transparensen när det gäller priser är otydligt, det upplever både vi och de djurägare vi har talat med. Detta är särskilt viktigt när det gäller situationer som kräver akutvård, men även i de planerade fallen.
Partiet ställer även krav på bättre jämförelseverktyg mellan försäkringsbolag. Otydliga prisuppgifter försvårar för konsumenter att göra väl avvägda val. Därför bör försäkringsbolagen förtydliga sina villkor och inkludera fler viktiga parametrar i jämförelserna.
Vidare föresår S en utredning av ett tariffsystem för nationell reglering av priser och avgifter, liknande Tysklands modell. Dessutom vill partiet utreda ett vinstförbud inom djursjukvården och införa en lag som kräver att veterinärer är majoritetsägare i klinikerna, inspirerat av Frankrike. Socialdemokraterna anser även att privata aktörer ska dela ansvaret för veterinärberedskapen, vilket idag endast åligger Distriktsveterinärerna, för att rätta till den skeva konkurrenssituationen.
Hur bråttom är det att reformerna blir verklighet enligt dig?
-Det är bråttom och ett problem som funnit så långt tillbaka i tiden som 2018. Den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån visar att priser för veterinärvård har ökat med 25 procent det senaste året. Det beror till största delen på att marknaden domineras av två stora bolag Evidensia och Anicura, säger Sätherberg.
Varför sjösattes inte detta under din tid som landsbyggdsminister, problemen fanns ju redan då som du säger?
-Väldigt bra fråga. Helt ärligt borde vi ha gjort mer då, det är helt sant. Men då fokuserade vi mer på veterinärbristen och att utöka antalet platser på utbildningen. Nu har det gått så långt att djursjukvård blivit en klassfråga, om man har råd att vårda till djur eller inte. Vi hoppas nu att fler partier ställer sig bakom förslagen för det behövs ett rejält omtag, säger Sätherberg.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på