Avelsnyheter
23 maj 2018 10:09
Ridsportplus

Så agerar hingsthållarna efter WFFS-larmet

Dödlig sjukdomVissa hingsthållare har agerat direkt när de fick kännedom om sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrom, WFFS, andra inväntar SWB:s beslut på torsdag. Ridsport har kollat med några av de största hingsthållarna verksamma i svensk avel hur de gör just nu.

Så agerar hingsthållarna efter WFFS-larmet
Det krävs att båda föräldrarna bär på anlaget för att fölet ska få den dödliga sjukdomen WFFS. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – För oss var det ingen tvekan om vi skulle testa våra hingstar, säger Florian Darcourt på Lövsta Seminstation medan Lena Zeiloth på Eklunda menar att det inte är någon panik och det finns tid att invänta SWB:s beslut på torsdag.

    Det är klart att vi är oroliga. Vi känner ju till så lite om sjukdomen och anlaget verkar ju spridas väldigt lätt. Catharina Brink, Tullstorp.

    Ridsport skickade ut en enkät till Lövsta Seminstation, Tullstorp, PS Flyinge & Partners, Helgstrand Dressage, Flemminge Gård, Eklunda stuteri, Elin Lundgren Sporthorses, Hästak, Gränsbo och Blädde Gård i förra veckan och fick svar från alla utom de tre sistnämnda.

    Danska Blue Hors har redan testat sina hingstar och informerat om att tre av deras elva hingstar har testat positivt för WFFS. De hingstarna är tillsvidare uttagna ur avel.

    Rönneberga Säteri har meddelat att deras hingstar Görklintgårds Quinto och Oldenburgerhingsten Santo är testade och inte anlagsbärare.

    Blue Hors Londoner
    Blue Hors Londoner är en av hingstarna på det danska stuteriet som bär på genen. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

    Flemminge Gård och Elin Lundgren, som både har egna och andras hingstar i sitt program, avvaktar SWB:s styrelsemöte.
    – Jag avvaktar och ser vad förbunden och mina tyska hingstägare säger men testar min egen hingst Canterbury och mina ston så snart jag hinner.

    Lövsta agerade direkt
    – Så snart jag läst artikeln hos eurodressage.com ringde jag mina kolleger och dagen efter hade vi ett möte med våra veterinärer, säger Florian Darcourt, som berättar att beslutet om att testa Lövstas hingstar togs utan några som helst tveksamheter.
    – Vi tog proverna förra måndagen och skickade dem till Tyskland. Vi kommer att invänta svaren innan vi tar några ytterligare beslut.

    Lövsta, liksom flera av de övriga som har importspermahingstar i sitt program, påpekar att de inte har någon möjlighet att kräva att hingstarnas ägare testar hingstarna, de kan bara ställa frågan.
    – Jag är inte så orolig över sjukdomen eftersom den är lätt att undvika. Jag tror att många hingsthållare kommer att testa sina hingstar men jag är mer tveksam till hur många stoägare som kommer att göra det. Det skulle förmodligen vara bra om avelsförbunden satte som krav att både hingstar och ston i avel ska testas, säger Florian och tillägger:
    – Om stoägarna skulle kolla sina ston lika noga som vi kollar hingstarna skulle aveln vara mycket ”renare”.

    ”Dra inte för stora växlar”
    Helena Torstensson, som representerar PS Flyinge & Partners, inväntar SWB:s riktlinjer. Hon anser att inte bara hingstarna behöver provtas.
    – Annars har vi bara 50 procent info om bärande anlag hos avelsdjuren. Med kontroll genom provtagning får man vetskap och då har alla ett val. I bland annat connemara- och westernaveln finner man sjukdomar som de kontrollerar genom provtagning på alla avelsdjur. De verkar kunna hålla det i schack, då borde vi på ridhästsidan också kunna lösa detta.

    Ridsport.
    Helena Torstensson, Flyinge. Foto: Roland Thunholm

    Helena påminner dock om andra, betydligt  mer frekventa sjukdomstillstånd, som kanske förtjänar mer uppmärksamhet än ovanliga WFFS.
    – Vi bör inte glömma hur illa det är med herpesviruset varje år och hur många som dör i det. Jag tror det är viktigt att skaffa sig mer fakta om denna genetiska förändring innan man drar för stora växlar.

    Tullstorp stoppade Everdale direkt
    Tullstorp äger i dag bara en halv hingst men har desto fler hingstar, svenska och utländska i sitt avelsprogram.
    – Så fort vi fick kännedom om att Everdale hade anlaget tog vi ut honom ur vårt program. Även om både sto och hingst måste ha anlaget för att fölet ska drabbas så litar vi inte på att alla stoägare känner till den här sjukdomen och testar sina ston. Tills vi vet mer vill vi inte vara med och sprida anlaget vidare. Men det är lika viktigt att stoägarna testar sina ston nu. Vi kommer att ha en dialog med våra hingstägare men kan inte tvinga någon som inte vill testa sin hingst, konstaterar Catharina Brink.

    Hon tror att Tullstorp, liksom Blue Hors tidigare har proklamerat, inte kommer att ta in hingstar som bär anlaget för WFFS i framtiden.
    – Det är klart att vi är oroliga. Vi känner ju till så lite om sjukdomen och anlaget verkar ju spridas väldigt lätt. Positivt är att det är så enkelt och relativt billigt att göra testet som visar om hästen bär anlaget.

    Tas inte ur avel
    Även hos danska Helgstrand Dressage kom informationen om WFFS som en stor överraskning.
    – Vi kände inte till det förrän det började skrivas om det i medierna för några veckor sedan. Vi har precis sänt prov på våra hingstar till laboratoriet och har ännu inte fått tillbaka resultaten, berättar Lene Birkemose.

    Jag tror nog att man ska göra en ordentlig genomlysning och se vad som är rimligt och vettigt att göra innan man tar några beslut. Lena Zeiloth, Eklunda stuteri.

    Men tvärt emot Blue Hors beslut att ta sina WFFS-positiva hingstar ur avel har Helgstrand Dressage beslutat att en hingst som eventuellt visar sig vara anlagsbärare ändå ska få fortsätta betäcka.
    – Detta eftersom det krävs att både hingst och sto ska ha anlaget för att avkomman ska kunna få sjukdomen. Vi är inte så oroliga över WFFS eftersom den så vitt vi fått veta är väldigt sällsynt. Men vi tycker att det är bra att få hingstarna testade och har fokus på det nu, säger Lene.

    Inga frågor från stoägarna
    En som inte heller är så orolig är Lena Zeiloth, Eklunda stuteri.
    – Jag har hållit på med avel i 35 år och det har aldrig hänt mig att ett föl fötts med den här sjukdomen.

    Hon berättar att Team Nijhof, en stor hingsthållare i Holland som Eklunda samarbetar med, har testat alla sina hingstar och ingen ska enligt uppgift till henne vara anlagsbärare.
    – Självklart vill vi möta marknaden och vara seriös i allt vi gör men jag tror nog att man ska göra en ordentlig genomlysning och se vad som är rimligt och vettigt att göra innan man tar några beslut. Därför inväntar vi vad SWB:s styrelse beslutar efter att de fått underlag från genetiker och veterinärer. Jag tror att det finns tid till det. Jag själv brukar alltid vara sunt skeptisk tills det finns mer information.

    Lena pekar på analysmetoden som hon menar måste vara utom alla tvivel att den verkligen fungerar och visar rätt.
    – Metoden måste vara säker och ska man testa måste alla känna sig trygga med resultatet. Men om SWB eller World Breeding Federation for Sporthorses tycker att alla hingstar ska testas så är jag positiv till det.

    Men Lena tror egentligen att nyheten om WFFS har orsakat en storm i ett vattenglas.
    – Jag har ett 70-tal ston på betäckning här. Inte en enda stoägare har frågat om WFFS. Jag tror att det mest är vi som jobbar med och är väldigt insatta i avel som bryr sig.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden