Hoppning, Ridsport Play
25 december 2020 14:19
Ridsportplus

Så är nya dokumentären om Peder Fredricson

RecensionI övermorgon, söndag, sänder SVT dokumentären Nr. 1 – med sikte mot världstoppen. Den följer svenska hoppstjärnan Peder Fredricsons kamp för att bli världsetta och tar tittaren med till många stora tävlingsplatser och till Fredricsons bas på skånska Grevlundagården. Ridsport har fått en tjuvtitt i förväg på hela dokumentären. "Härligt att få minnas tillbaka på många stora sportögonblick, men lite uttjatat tema om svårigheterna med att nå överst på världsrankningen," tycker Ridsports recensent.

Så är nya dokumentären om Peder Fredricson
Peder Fredricson. Foto: Pressbild/SVT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Den regerande Europamästaren i hoppning, Peder Fredricson, förlorar sin titel men blir i stället världsetta någon gång under året. Det är svårt att försvara en titel, däremot har Fredricson tillräckligt många hästar på toppnivå för att kunna plocka massor av rankningspoäng – det känns lite som nu eller aldrig.” Så skrev jag här på Ridsports webb i januari 2019 efter att ha blivit ombedd att sia om det då nya året.

Den som möjligtvis tvivlade på om det verkligen är så svårt att bli världsetta i hoppning blir omvänd av den här filmen då det är ett budskap som gnuggas in ordentligt. Ridsports recensent Annelie Frank.

Det jag då inte hade en aning om var att SVT hade påbörjat arbetet med att göra en dokumentär där Peder Fredricsons kamp för att bli just världsetta skildrades.

Denna målsättning berättade han bland annat om i tv-programmet Skavlan i oktober 2018.

Peder Fredricson hos Skavlan i oktober 2018. 

Dokumentären heter Nr. 1 – med sikte mot världstoppen och sänds i SVT på söndag, då den också läggs ut på SVT Play.

Det är välgjort av Lisen Lindahl och Henrik Larsson. De har skildrat nästan två år av Peder Fredricsons liv, en period då han bland annat vara regerande Europamästare och hoppade mellan plats sex och två på världsrankningen.

Att blir världsetta är inte som att ha en bra helg i Falsterbo, det handlar om att ha en bra vecka hela året runt. Det är en cirkus, en resande cirkus. Organisationen bakom de här världens toppryttare är absolut fenomenal,”  säger sportkommentatorn Phil Gazala som medverkar i filmen.

Får följa cirkusen

Det är den cirkusen som tittaren får följa. Vi kommer Peder Fredricson och hans familj nära både i hemmet och på tävlingar, får följa med till köksbordet på Grevlundagården, hotellrummen och stallarna på tävlingsplatsen. Dokumentärens första tävling är Sweden International Horse Show i Friends 2018 och planerna för det årets Top 10-final. ”Ibland tar jakten på rankningspoäng för mycket fokus”, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona i början av filmen.

Både Peder Fredricson och hans fru Lisen Bratt Fredricson berättar om tankarna och planerna kring att försöka nå platsen som världsetta. ”Innan tävlade jag mot själv, nu tävlar jag mot andra och det blir en annan sak,” är ett av citaten från Peder Fredricson och Lisen berättar bland annat om ett fokus som gränsar till besatthet hos sin make. ”Jag tycker om känslan av att vara på väg framåt, då mår jag bra. Om jag inte är det, måste jag hitta ett nytt projekt som tar mig framåt,” är en av Peder Fredricsons förklaringar till sin iver att nå platsen som nummer 1 i världen.

Uppoffringar

Detta tema återkommer regelbundet i dokumentären – att han måste slå de andra gång på gång, hur svårt det är att bli nummer 1 i världen och vilka uppoffringar som måste göras för att lyckas: ”Om jag ska bli bäst måste jag slå väldigt många av de ryttare jag tycker är grymt bra och deras hästar, under ett års tid.”

Se en trailer från dokumentären via SVT:s instagramkonto nedan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SVT Hästar (@svt_hastar)

Det blir också en hel del bakslag i jakten på världstoppen – skadade hästar och Peder Fredricsons egna, allvarliga sjukdom i samband med EM i Rotterdam 2019 är några sådana. Även här kommer tittaren nära och får ta del av ryttarens tankar och känslor kring det som har hänt.

Lära känna barnen

Tittaren får också lära känna barnen och det dubbla med att ha med dem på tävling: ”När jag är hemma är jag hela tiden tillgänglig för dem. Och så förväntar de sig att jag ska vara samma på tävling, men det är jag ju inte för då tävlar jag ju,” säger Peder Fredricson i filmen.

Som så ofta i sportens värld är det tvära kast mellan framgångar och nederlag, frustration och euforisk glädje i den här filmen. I denna pandemitid utan några stora tävlingar på väldigt länge är det riktigt härligt att få minnas tillbaka på många stora sportögonblick – inte minst den härliga segern i Global Champions Tour i Stockholm 2019 – men det blir lite uttjatat tema om svårigheterna med att nå överst på världsrankningen till slut. Den som möjligtvis tvivlade på om det verkligen är så svårt att bli världsetta i hoppning blir omvänd av den här filmen då det är ett budskap som gnuggas in ordentligt.

Sevärd för många

Men filmen är absolut sevärd, inte bara för hästnördar utan även de som är allmänt sportintresserade kan säkert ha behållning av den.

Som en extra bonus blir det ett besök hemma hos hoppryttaren Steve Guerdat, Schweiz, som var världsetta en stor del av tiden då filmen spelades in.

Dokumentären sänds i SVT1 den 27 december, då läggs den också upp på SVT Play.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden