Sverige
4 januari 2020 07:00

Så funkar de nya karensreglerna – massage ok, men inte med apparater

KarenstiderDet har förts en debatt på sociala medier om de nya karensreglerna, som att man inte får använda elektriska apparater på tävlingsplatsen. Men Peter Kallings, veterinär och dopningsexpert, säger att de nya reglerna är mindre strikta än förr.

Så funkar de nya karensreglerna – massage ok, men inte med apparater
Massage med händer eller ryktborste är helt okej – men alla elektriska apparater är no-no på tävlingsplatsen. Foto: Roland Thunholm

Det har förts en debatt på sociala medier om de nya karensreglerna, som att man inte får använda elektriska apparater på tävlingsplatsen. Men Peter Kallings, veterinär, dopningsexpert och ordförande i Ridsportförbundets djurskyddsutskott, säger att en del av de nyare reglerna är mindre strikta än förr.
Förut var det förbjudet att behandla sin häst med elektrisk massageapparat eller annan elektrisk utrustning 96 timmar före tävlingsstart. Redan förra årets uppdaterade karensregler innebar att man får använda sådan utrustning – men inte på själva tävlingsdagen. Gränsen har dragits vid fysikaliska behandlingar, som akupunktur, magnetterapi, osteopati, kiropraktik, ljusbehandling och ultraljudsbehandling – om man inte hävdar smärtlindrande effekt, då karensen är 96 timmar.

Ridsport, Ullevi Dag 4
Peter Kallings svarar på frågor om karensreglerna. Foto: Roland Thunholm

Ingen laser på tävlingsdagen

– Nytt nu är att man inte kan använda laser på tävlingsdagen. För var går gränsen, är det högeffekt och djupverkande eller lågeffekt och helt ofarligt, säger Lars Kallings.
De skandinaviska trav- och galoppförbunden, liksom Svenska Ridsportförbundet, hade tidigare förkortat karenstiden för behandling med lågeffektlaser till att det inte är tillåtet under tävlingsdagen. Beslutet ledde till tolkningsproblem av regelverket samtidigt som beslutet kom i konflikt med andra gällande bestämmelser. Därför återinförs en karenstid på minst 96 timmar för alla laserbehandlingar.
En översyn om vilka behörighetskrav man kommer att ställa på den som utför behandlingen kommer också att göras inom ramen för det nordiska travsamarbetet. Översynen grundar sig på de olika laserutrustningarnas eventuella effekt, och om de kan orsaka skada på häst.
Vad som menas med ”på tävlingsdagen” är från klockan 00.00 till sista start.

Ljusbehandling = smärtlindring?

En apparat som diskuterats på sociala medier är sådan som används för ljusbehandling. Borde den inte vara tillåten även på tävlingsplatsen?
– De som marknadsför detta påstår själva att det är smärtlindrande på sin hemsida. Om man marknadsför med medicinska påståenden måste man stå för dem, och då blir det 96 timmars karens för tävling, säger Peter Kallings.

Kyla – isvatten är gränsen

Något som också diskuterats är kyldamasker.
– När det gäller kylning har man lagt gränsen vid noll grader. Minusgrader är inte tillåtet, för då blir det alltför kraftig smärtstillande verkan, det nästan blockerar smärta plus att det kan ge frysbrännskador, säger Peter Kallings.
Han säger att isvatten utgör en gräns.
– Man får ha lite sunt förnuft, gränsen går vid vatten med isbitar i. Efter ansträngning kan man kyla med isvatten men inte före tävling eller före veterinärbesiktning som vissa har gjort. Inte kallare än isvatten, där går gränsen.

Massage med händer är helt ok

Andra diskussionsämnen på nätet har varit om man får massera med sina händer ­– och om inte, får man ens rykta?
– Det får man göra. Massage med händer är tillåtet. Att rykta är jättebra. det ska man inte underskatta, det utlöser feel-good-oxytocin och är även bra för den som ryktar och klappar. Men du får inte stå där på tävlingsdagen med en massageapparat, man vet ju inte om det bara är en mjukgörande ytlig massage eller en smärtstillande djupverkande behandling, säger Peter Kallings.
Hur ska man kunna kontrollera att reglerna efterföljs?
– Kontrollapparaten i Sverige är i mångt och mycket tävlingsveterinären och överdomaren. En del överdomare har anmält, det var ett fall för två år sedan när det kom fram att en ponny fått akupunktur dagen innan. Det går ju inte att påvisa i något prov, säger Peter Kallings.
Han berättar att man i Ridsportförbundets djurskyddsutskott diskuterat att det vore bra med ett stewardsystem liknande det FEI har.
– På internationella tävlingar går de runt i stallarna till och med på natten, och finns med på framhoppningen. Det finns en poäng med att ha ett sådant system, både i kontrollerande syfte men också i upplysande och utbildande syfte, menar Peter Kallings.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden