Avelsnyheter
17 mars 2019 15:51

Så gick det i BWP:s hingstpremiering

PremieringFlera välkända fadershingstar har fått söner godkända när BWP avslutade sin premiering i Opglabeek, Belgien, under helgen. Bland annat har Sverigekändisen Casall fått ytterligare två godkända söner. Dessutom godkändes en son till en klonad hingst.

Så gick det i BWP:s hingstpremiering
Casall under Rolf-Göran Bengtsson vid VM 2014. HIngsten är en av dem som SWB:s proffspanel lyfte fram som en gångbar fadershingst. ArkivFoto: Roland Thunholm

Slutpremieringen för BWP-hingstarna genomfördes den 13-16/3 i Sem Tower Park i Opglabeek i Belgien.

På onsdagen bedömdes 4-åriga och äldre hingstar vid hand och dressyrhingstarna visades under ryttare.

De 3-åriga hingstarna började sin tredje och avslutande fas på torsdagen. Dressyrhingstarna reds då av testryttare och hopphingstarna hoppades under egen ryttare. De hoppade två linjer där de kom i trav in i den första och galopperade in i den andra. Hinderhöjden är ungefär en meter.

Hoppade en bana

4-åriga och äldre hingstar hoppade en bana. På fredagen reds de 3-åriga hopphingstarna av två testryttare på marken och dressyrhingstarna av egen ryttare. Avslutningsvis på lördagen hoppades alla hopphingstar – även 3-åringarna – under egen ryttare en enkel bana på ungefär åtta hinder.

BWP är ett förbund vars uppfödare är specialiserade på hoppning och bland de 3-åriga hingstarna  godkändes 38 hopphingstar och sex dressyrhingstar.

Till segerhingst utsågs Quatre-Mai L e Corydon van T&L-Toulon uppfödd och ägd av Louis Lenaerts i Kieldrecht.

Kända fadershingstar

Cicero och Comme Il Faut hade tre godkända söner var medan Cornet Obolensky, Kannan, For Pleasure och Casall hade två var.

Den ene av Casalls två godkända söner var Charisto vd Heffinck e Casall – Cristo som köptes av Van de Heffinck BVBA och Eklunda Stuteri i Sverige efter det att han blivit godkänd i Holstein.

Även hingstar som Baloubet de Rouet, Chacco Blue, Elvis ter Putte, Toulon, Ugano Sitte,  Zirocco Blue, Quidam de Revel, Darco, Diamant de Semilly, Vigo D Arsouilles och Emerald hade var sin son med bland de godkända.

Son till en klon

Hingsten Gem T Z e Gemini xx-Contendro I var speciell, inte bara för att han var efter en fullblodshingst utan också för att pappan Gemini xx är en klon av den berömda hopphästen Gem Twist xx.

De flesta av fäderna till de godkända dressyrhingstarna var också kända namn som: Franklin, Millenium, Desperado och For Romance.

För att sedan bli slutgiltigt godkända måste hingstarna tävla och då genomföra två årgångstävlingar som 4-6-åringar.

BWP:s webbplats med information om deltagande hingstar med mera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden