Hästägartips
11 juli 10:29
Ridsportplus

Så gör du en smart täckeshängare

Gör det självAtt förvara täcken kan vara ett gissel, speciellt om hästen behöver ha några ombyten.

Så gör du en smart täckeshängare
Som en hatthylla – för täcken. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Oavsett om det gäller täcken till en häst eller flera så kan utrymmet att förvara dem på vara begränsat – särskilt om täckena är blöta. Vanliga täckeshängare som rymmer flera täcken är ofta stora och skrymmande, och i ett mindre stall kanske man får tänka ett varv till kring sin förvaring.

Den här lösningen är enkel, billig och går att anpassa efter stallets konstruktion.  Det är dessutom enkelt att göra fler hängare om det skulle behövas.

Lätt att göra

Täckeshängaren är extremt lätt att göra: ta en bräda och skruva dit ankarkrokar under. Konstruktionen liknar egentligen en enklare hatthylla. Beroende på dina estetiska krav kan bygget av täckeshängaren ta alltifrån tio minuter till flera timmar (om du till exempel väljer att måla den).

Hur många ankarkrokar du ska ha och hur nära du sätter dem är en smaksak. Dock bör tilläggas att ju närmare du sätter krokarna desto mindre luftigt blir det – vilket kan fördröja torktiden om täckena är blöta.

Sedan är det bara att fästa hängaren på lagom höjd. Ju större täcke desto hög-re måste ”hyllan” sitta. Tänk på att fästa den ordentligt i väggen då blöta täcken kan väga mycket. Glöm heller inte att sätta hängaren på lämplig plats så att hästarna inte kan fastna eller göra sig illa. Det negativa kan vara att det blir för tätt mellan täckena och att de torkar dåligt, annars  är det här en smart lösning.

Hiss eller Diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. Enkelt, billigt och lätt att göra. Går att anpassa efter utförarens ambitionsnivå. Nu kan man inte skylla på platsbrist på täckeshängaren om det behöver köpas in ett nytt svettäcke.

Fakta

Egen täckeshängare

Vad? En täckeshängare.

Material? Skruv, ankarkrokar, brädor.

Tidsåtgång? För den enklaste varianten: tio minuter.

Pris? En ankarkrok kostar från cirka 15 kronor och uppåt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden