Sverige
5 april 2020 06:30

Så kan artros upptäckas tidigare

ForskningNu finns det en metod för att se ett tidigt stadie av artros som är den vanligaste orsaken till att tävlingshästar blir halta.

Så kan artros upptäckas tidigare
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Anna Nyberg

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som presenterar sin nya forskning på sin webbplats.

Det handlar om sjukdomen artros, eller osteoartrit som den egentligen heter, som är den vanligaste orsaken till att tävlingshästar blir halta.

SLU berättar att sjukdomen oftast diagnostiseras sent i förloppet då ledskadorna redan är långt gångna och bra behandlingsalternativ saknas.

Upptäcka tidigare

Genom sin forskning vill SLU hitta metoder för att upptäcka artros i ett tidigare stadie. Vid artros bryts ledbrosket i leden ner och vävnadsfragment från leden kommer ut i ledvätska och blod. Forskarna vid SLU har nu upptäckt en nedbrytningsprodukt från ledbrosk. Det är ett fragment av proteinet COMP.  I en nyligen genomförd studie undersöktes om COMP-fragmentet kan mätas i vanliga blodprov och om detta så skulle kunna användas för skilja friska och sjuka hästar åt.

Hästar följdes sedan med blodprovstagning både under lätt träning och vila. Dessutom jämfördes nivåerna av fragmentet i blodet hos friska och akut halta hästar. Hästar med akut hälta visade tydligt förhöjda koncentrationer av markören SOMP i blodet jämfört med friska hästar.

Nu fortsätter arbetet med att ta reda på mer.

Läs hela studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden