Sverige
3 november 2018 09:42

Så kommer monsterfästingen till Sverige

SmittaDe hästar i Sverige som har haft exemplar av den aggressiva fästningen Hyalomma marginatum på sig under sommaren har inte varit utomlands. De har alltså fått den exotiska fästingen i Sverige.

Så kommer monsterfästingen till Sverige
Det är framförallt på betet som fästingar kan krypa upp på hästar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Ann-Sofie Hjärn

De gånger den så kallade monsterfästingen, som kan bära på bland annat blödarfebervirus, har hittats i Sverige tidigare har det varit på fåglar samt på en importerad häst från Portugal. Då har det inte varit vuxna djur, utan framförallt larver.

Nu har ett 30-tal exemplar av arten hittats under 2018 och det handlar om vuxna djur. Anledningen till att fästingarna nu kan utvecklas till vuxna djur i Sverige är troligen klimatförändringarna.
– På sommaren har det varit tillräckligt varmt för dem att utvecklas till vuxna. Det säger mycket om hur klimatförändringar även kan påverka biologin, sa Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och SLU till SVT tidigare i höstas.

Fästingen är aggressiv och jagar sitt byte, till skillnad från de flesta andra fästingarter som väntar på sitt byte för att hoppa på det när det kommer förbi. Hyalomma marginatum blir upp till två centimeter stor när den är helt blodfylld.

Vuxna exemplar av Hyalomman har också påträffats i Tyskland under sommaren. Vare sig i Tyskland eller Sverige har någon av fästingarna burit på det fruktade blödarsjukarviruset och Giulio Grandi menar att det behövs en population på flera hundra fästigar för att sjukdomen ska kunna få fäste i Sverige. Risken för att fästingarten ska kunna etablera sig i Sverige är dock ganska liten då studier från Ryssland visar att den inte tål kyla någon längre period.

Tidigare under veckan rapporterade Sveriges Lantbruks Universitet, SLU, att ytterligare en ny fästingart, Hyalomma marginatum, har hittats i Sverige under året.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-