Dressyr
9 september 2015 15:24

Så svarar Andreas Helgstrand

Efter att en serie besvärande bilder publicerats på den danska ryttaren Andreas Helgstrand då han rider Torveslettens Stamina beslöt FEI och Danska Ridsportförbundet att utreda det hela. Nu har Andreas svarat Danska Ridsportförbundet med ett öppet brev.

Så svarar Andreas Helgstrand
Lotta Gyllensten

På Danska Ridsportförbundets begäran har dressyrryttaren Andreas Helgstrand skrivit ner sin version och han väljer att offentliggöra den i ett öppet brev på sin hemsida. Han inleder med att kommentera vad förbundet skrev på sin hemsida i augusti.
– Det är uppenbart att texten dels antyder att jag tränar och rider i strid med hästens välfärd, dels att jag inte är i stånd att bedöma om hästen är utbildnings- och träningsmässigt redo för uppdraget, skriver han.

Efter Falsterbo Horse Show publicerade Epona.tv en serie stillbilder på Andreas Helgstrand och Torveslettens Stamina.  Dagen efter detta och innan de hört ryttarens version skrev förbundet bland annat ”Många av bilderna (…) ger oss intrycket av en tydlig konflikt från hästens sida och disharmoni mellan häst och ryttare, vilket inte är i enlighet med god hästvälfärd. Hästens välfärd är ett kärnområde för oss (…) och vi förväntar oss också att ryttare har möjlighet att bedöma om hästen är utbildnings- och träningsmässigt redo för jobbet den dagen. ”

Andreas Helgstrand kommenterar det ytterligare:
– Det är också uppenbart att texten således är både offensiv och skadlig för mig som person och den utbildning och försäljning som jag bedriver.

Andreas berättar vidare om den aktuella uppvärmningen i Falsterbo, som kantades av mycket blåst och många människor. Han förklarar att det var ”mycket aggressiva fotografer” runt banan och att han utan resultat bad dem att sluta fota eftersom det stressade ekipaget. Andreas berättar att hästen är på hugget när det händer mycket omkring henne och att hon vanligen reagerar genom att kasta sig framåt med huvudet ned.
– Då bromsar jag henne naturligtvis. Så gjorde hon även vid fyraårsfinalen i Odense och i Grand Prix-starten i Odense. Hon har alltid gjort så. Hon är en mycket smidig häst som har otroligt lätt att gå bakom lodplanet. Konsten med att rida henne är faktiskt att få upp hennes huvud, skriver han.

I det ungefär fem sidor långa brevet till förbundet hänvisar ryttaren till olika personers vittnesskildringar och skriver även att samarbetet med hästägarna, ”som borde vara djupt kränkta av publiciteten”, inte har tagit skada.
– Men lyckligtvis såg Pernille och Steen (Rugaard) hästen och mig i Falsterbo. De var mycket nöjd med hästen och ridningen, vilket jag även har förstått på dem att de har meddelat under mötet med Danska Ridsportförbundet.

Andreas Helgstrand avslutar sitt brev med att förklara att han bland annat hoppas att Danska Ridsportförbundet kommer att publicera de uttalanden som han har samlat ihop, exempelvis från stewards i Falsterbo, som samtliga är till hans förmån.
– Dessutom hoppas jag att Danska Ridsportförbundet, epona.tv, Ekstrabladet och andra intressenter kommer att fokusera mindre på vad som kan uppfattats som personförföljelse och istället utveckla och säkra framtiden för vår vackra sport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden