Hästägartips
5 juli 13:25
Ridsportplus

Så väljer du underlag i skrittmaskinen

ExpertrådAsfalt, grus, sand eller kanske gummimatta? Hur du väljer underlag i skrittmaskinen beror på hur den ska användas och hur mycket tid och pengar du vill lägga ner.

Så väljer du underlag i skrittmaskinen
Hästen ska trivas i skrittmaskinen och varken ben eller skor ska slitas, dessutom ska det vara lätt att hålla underlaget rent och jämnt. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästägaren Petra Cullborn Hastings har planer på att bygga en skrittmaskin i ett gammalt grisstall med betonggolv och bra takhöjd.
– Jag började ringa runt och höra mig för om underlag, och förstod ganska snart att det handlade om rena detektivarbetet för att komma fram till den bästa lösningen, säger hon.

Att bara använda betonggolvet skulle slita mycket på hästarnas skor, insåg hon.
– Man kan använda stenmjöl, men det blir dammigt och måste vattnas, och en gummimatta riskerar att bli hal av gödseln.

På Ridskolan Strömsholm finns två skrittmaskiner.
– Det första man ska tänka på är att ha tak över sin skrittmaskin. Innan vi hade det, var det väldigt besvärligt att ha ett bra underlag, säger verksamhetschefen Jonas Johnson.

Dammar lätt med grus

Den ena skrittmaskinen står på en betongplatta, den andra står på grus, och båda har grusunderlag.
– Det är viktigt att ha en jämn grund, och ett grusunderlag behöver vattnas eftersom det lätt dammar annars, säger Jonas Johnson.

Skrittmaskinerna kräver också mockning minst en gång om dagen, och gruset måste jämnas till.
– Sedan behöver underlaget bytas ut med jämna mellanrum eftersom det slits ganska mycket, säger Jonas Johnson.

På Christinelund Dressage utanför Helsingborg finns en skrittmaskin med gummimatta.
– Det fungerar bra. Hästarna halkar inte och mattan är lätt att hålla ren. Det räcker med att sopa av den, beridaren Sofie Lexner.

Bra variation med gummimatta

Christinelund Dressage gjorde en ordentlig research och rådgjorde med både veterinär och kiropraktor, berättar Sofie Lexner.
– Vi undersökte olika typer av underlag och kom fram till att en lite fastare gummimatta var det som passade oss bäst. Det blir en bra variation eftersom vi tränar främst på en mjukare utebana och i ridhus. Hästarna verkar trivas på gummimattan och vi har inte sett att de fått några belastningsproblem.

Sofie Lexner stryker under att de ser skrittmaskinen som ett komplement, inte något där hästarna går dagligen.
– Hade vi haft fem hästar hade vi gått promenader när de vilar från ridning, men med 20 hästar tar det för mycket tid.

Hon har erfarenhet av flera andra typer av underlag.
– I ett stall där jag stod hade skrittmaskinen asfaltunderlag. Det var bra och hade lite mer glid än en gummimatta, men slet väldigt mycket på hästarnas skor. I ett stall i Danmark där jag jobbade var det ridhusunderlag med sand och flis. Det flyttade sig och bildade vallar, och var dessutom svårt att hålla rent eftersom gödslet blandades upp med underlaget.
– Det är viktigt att tänka på syftet med skrittmaskinen. Ju oftare den är tänkt att användas, desto viktigare är det att välja ett bra underlag, är Sofie Lexners råd.
– När hästarna kommer in i en skrittmaskin börjar de gödsla väldigt mycket, och ett löst underlag kräver mycket mockning, säger Berit Olthoff på företaget Expåra, som rekommenderar gummimatta i skrittmaskinen.
– Men det ska vara en matta i ett material som är framtaget för hästar.  Alla gummimattor som förekommer på marknaden har inte den bästa kvaliteten, säger Berit Olthoff.

Stenmjölet sätter sig efterhand

Björne Carlsson, A-tränare i hoppning, A-banbyggare och en av författarna till Svenska Ridsportförbundets underlagsguide, lyfter fram fördelarna med stenmjöl.
– Med lösare material bildas diken och bara ett betonggolv upplevs av många som för hårt, så lite stenmjöl ovanpå betong, eller på ett dränerat underlag utomhus, är bra och kostnadseffektivt. Det blir stadigt men inte stumt.
– Du packar stenmjölet så att det sätter sig, men du behöver också släta till det då och då. Och om du ångrar dig kan du alltid lägga på en gummimatta i efterhand, säger han.

Tillbaka till Petra Cullborn Hastings, som till slut har bestämt sig.
– Det blir stenmjöl.

Fakta

Fem saker som är viktiga att tänka på

 1. Storleken – en liten skrittmaskin innebär större slitage på underlaget.
 2. Platsen – en skrittmaskin utomhus måste ha en dränerad botten.
 3. Rengöring – en betongplatta och en gummimatta är lättare att hålla rent, medan gödslet blandar sig med underlaget vid ett lösare underlag.
 4. Priset – gummimatta är det dyraste valet av underlag. Gummimattor kostar från 600 kronor och uppåt plus moms per kvadratmeter.
 5. Slitage – ett stumt underlag sliter mer på skor eller hovar i de fall hästarna är barfota.

Olika typer av underlag

Dränerat underlag med:

 • asfalt
 • grus
 • stenmjöl

Betongplatta med:

 • gummimatta
 • grus
 • stenmjöl

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden