Inför FEI-möteNästa vecka håller Internationella Ridsportförbundet, FEI, sitt uppmärksammade möte med olika intressenter för att diskutera hästvälfärd. Där kommer ett förslag från dressyrprofilen Kyra Kyrklund att diskuteras. "Någonstans vi måste ju vara beredda på att ändra på saker, vi är ju ganska konservativa inom dressyren," säger hon.
Så vill Kyra Kyrklund ändra Grand Prix-programmet för hästarnas skull
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Representanter från flera nationella ridsportförbund, ryttare, tävlingsarrangörer, tränare, veterinärer och andra experter på området är inbjudna till mötet som hålls den 1 oktober.
Det viktiga är att de ryttare som inte redan kan det här med överstrykning börjar träna på det.
OS-ryttaren, VM-medaljören, världscupvinnaren och tränaren Kyra Kyrklund, som under många år hade sin bas på Flyinge, har nu lämnat flera förslag för diskussion inför mötet.
Ett av dem handlar om att införa så kallad överstrykning även högt upp i klasserna, till och med i det traditionella Grand Prix-programmet.
– Vi har överstrykning med i unghästklasser men sedan har vi tappat bort det. Jag tycker det är lika viktigt att kunna visa att ryttarna kan ge efter ordentligt på tygeln och att hästen då bibehåller takt och balans samtidigt som de söker sig framåt nedåt även på högre nivå, säger hon.
Möta kritiker
Hennes förslag har redan diskuterats i Internationella Dressyrryttarklubben, IDRC, där hon är vice ordförande.
– Att införa överstrykning skulle vara ett sätt att möta de kritiker som menar att dressyrhästar är spända och ihopdragna, att visa något annat, fortsätter hon.
Hon har ett konkret förslag när det gäller Grand Prix-programmet och det är att ersätta den tredje och sista travökningen med en överstrykning som skulle ridas i två halvvolter, och därefter gå in i den tuffa avslutningen med piaff och passage på medellinjen.
– Jag tror också att det skulle vara bra för hästarna att få en liten paus innan avslutningen, säger Kyra Kyrklund.
Inte i alla program
Hon säger också att överstrykning inte skulle behöva vara med i precis alla program:
– Om det är med i Grand Prix behöver det till exempel inte vara med i Grand Prix Special och kanske kan det finnas i något av Intermédiaire-programmen. Det viktiga är att de ryttare som inte redan kan det här med överstrykning börjar träna på det. De som inte redan kan det måste lära sig.
Kyra Kyrklund har, liksom många andra, blivit berörd av det senaste årets avslöjanden inom dressyrsporten och inser att förändringar måste göras.
– Någonstans vi måste ju vara beredda på att ändra på saker, vi är ju ganska konservativa inom dressyren, säger hon.
– Men samtidigt behöver förändringar göras i rätt tid, jag vet till exempel inte om det är bra att ändra Grand Prix-programmen kort inpå att världscupsäsongen börjar.
– Jag tycker också att beslut ska vara vetenskapligt grundade. Ta det här med blåa tungor – vad beror det egentligen på? Det tycker jag inte riktigt att vi vet.
Håller fast i kandarfrågan
När det gäller den omdiskuterade kandarfrågan har Kyra Kyrklund tidigare sagt att hon tycker att kandaret ska fortsätta vara obligatoriskt i de högsta klasserna.
– Det tycker jag fortfarande. Jag tror inte det blir bättre ridning på träns än på kandar. Men vi måste verkligen utbilda ryttare i att rida på kandar. Vi kan inte bara sätta det i händerna på dem och önska lycka till.
Svenska Ridsportförbundet, SvRF, är en av iniativtagarna till FEI-mötet den 1 oktober och här kan du läsa vad SvRF:s ordförande Sandra Ruuda säger inför mötet.
Kyra Kyrkland är från Finland, men har sedan hon lämnade Sverige och Flyinge varit baserad i England där hon driver träningsverksamhet. Hon är en flitigt anlitad internationell tränare, bland annat i det Sverigebaserade Knytkalaset.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på