Clinic
4 mars 2018 11:15

Säker terrängridning i fokus på ”Yogis” clinic

FälttävlanRyttarens position, rätt val av tempo för olika hindertyper och markförhållanden samt förmågan att kunna hålla rätt linje. Det var några av legendaren Göran "Yogi" Breisners budskap för säker ridning i terrängen när han höll en clinic på Ale hästklinik utanför Göteborg på lördagen.

Säker terrängridning i fokus på ”Yogis” clinic
"Yogi" Breisner illustrerar med sitt kroppsspråk hur ryttaren instinktivt ska komma bakåt med överlivet och fram med höfterna när hästen tappar balansen. Foto: Annelie Frank

Som alltid när fälttävlansfolk träffas blev det mycket prat om säkerhet i terrängen när legendariske Göran ”Yogi” Breisner höll sin clinic. Han kastade ut en fråga under sin föreläsning innan den uppsuttna delen började:
– Ni ryttare som sitter här… nu under er vinterträning har ni säkert tillbringat massor av timmar i dressyrsadeln för att träna er dressyrsits och i hoppsadeln för att träna er hoppsits. Men hur mycket har ni tränat er terrängsits?

Jag vill ha en häst som lägger sig själv i handen, som accepterar bettet helt och hållet, som är ”på bettet”. ”Yogi” Breisner.

Göran ”Yogi” Breisner är svensk med egna OS-meriter som ryttare och bor sedan många år i Storbritannien. Där har han lett britterna till otaliga mästerskapsmedaljer i fälttävlan och också arbetat mycket med galopphästar. Numera är han rådgivare åt de svenska förbundskaptenerna i fälttävlan, dressyr och hoppning.

Han har sett fälttävlan genomgå många stora förändringar genom åren, men det finns saker som är desamma:
– I nästan alla situationer när hästen tappar balansen ska ryttaren hjälpa den genom att komma fram med underskänkeln och bak med överlivet. Detta måste sitta instinktivt hos ryttaren, komma som en reflex. Och det är det ryttare måste träna på. Ett sätt att träna detta på är att rida i nedförsbacke.

Ryttarna fick träna
Under den uppsuttna delen av clinicen fick ryttarna träna sin position på flera sätt.
– Ni ska vara väldigt nära sadeln precis innan hindret, nästan så ni känner att ni kommer lite efter hästen när den hoppar, säger Göran ”Yogi” Breisner.

20180302_yogi2_af
”Yogi” Breisner ägnade mycket tid åt hur man kan träna för att bli en säkrare terrängryttare under sin clinic. Foto: Annelie Frank
20180302_nataliemortensen_af
Natalie Mortensen fick mycket beröm för hur hennes 6-årige Copper ME sökte och höll kontakten med bettet, som här under arbetet med riktigt korta läder.

Han tryckte också på att det är viktigt att hästens huvud och hals är placerade så att de kan se hindren i terrängen – inga indragna halsar alltså.
– När banorna har blivit mer tekniska och med mer smalhinder och så har ryttarna försökt få bättre kontroll på hästarna genom att skarpare bett. Det här har bland annat gjort att hästarna lyssnar för mycket på ryttaren och inte tänker själva och det är inte bra.

”Viktigt att hästen ser”
– Om man binder för ryttarnas ögon så möter ändå hästen hindret perfekt mer än åtta gånger av tio. Det är viktigt att hästen kan se hindret och reagera på det.

Yogiwebb1
Emma Gundersen red Twice as Nice på clinicen för ”Yogi” Breisner. Smalhinder var en programpunkt och det var synbart hur hästarna började leta hinder själva efter en stunds hoppande fram och tillbaka på det lilla hinder. Foto: Annelie Frank
20180302_sandragustafsson_af
Sandra Gustafsson lyssnar uppmärksamt på instruktionerna från ”Yogi”. Foto: Annelie Frank

En annan sak som han har noterat under sina år i sporten har han också märkt att hästar hoppar sämre i vatten som är helt stilla.
– Det blir lite som när vi går nerför en trappa och har svårt att se om det är trappsteg kvar eller inte. Men om man gör på något sätt så att vattenytan krusas lite ser de vattenytan bättre.

Fakta

”Yogis” strategi Inför terrängen

Plan. Du måste ha en plan A, en plan B och en plan C. Vädret kan ändra sig, hästen kanske inte känns som du förväntar dig och du måste ha klart för dig vilka alternativa vägar som finns på de olika hindren.

Preparation. Ha helt klart för dig vilket tempo du ska ha på de olika hindren, var det går uppför eller nedför,  var det är hårt eller mjukt. underlag och så vidare.

Perform. Du måste vara beredd på att reagera på det som händer, som att hästen snubblar eller tittar till på något. Det som skiljer ett riktigt proffs från en amatör är ofta reaktionsförmågan.

Expandera

Under den uppsuttna delen av clinicen fick ryttarna i den första gruppen rida en lång stund med riktigt korta stigläder för att träna sin balans.
– Det här är ett sätt att göra sig oberoende av ben och armar för att hålla balansen. Det är en viktig grej ur säkerhetssynpunkt, säger Göran ”Yogi” Breisner.

Acceptera bettet
Ryttarna fick både trava och galoppera, stående i lätt sits i de korta stigläderna samtidigt som de höll handen helt stilla nere vid manken.
– Jag vill ha en häst som lägger sig själv i handen, som accepterar bettet helt och hållet, som är ”på bettet”. Detta tar vi sedan med till dressyren och så går det jättebra där!

En som fick kämpa lite med detta var förra landslagsryttaren Sandra Gustafsson som red 7-årige Caliber som inte gärna sökte bettet utan hellre drog in halsen mer och och mer. Men när passet började närma sig slutet var det stor skillnad på acceptansen av handen, och när Sandra Gustafsson red an hindren hade hästen ett större fokus på hindren, hoppningen såg både enklare och säkrare ut.

Och så måste du träna på att kunna rida i rätt växel, att hästen direkt lägger sig i det tempo du vill. ”Yogi” Breisner.

– Det var helt fantastiskt att känna att han sög tag i bettet. Och så började han riktigt söka hindren. Att det blev så tror jag var en kombination av att jag fick arbeta med min balans, att jag blev mer stilla och inte störde honom, när vi red med korta läder och all hoppning på smalhinder, säger Sandra Gustafsson.

Fakta

”Yogis” tre växlar

Toppväxel. Det här är riktigt hög fart, där hästen sänker sig och går med långa galoppsprång. Denna växel kan användas mot hinder av steeplechase-karaktär, med sluttande framkant och tydlig marklinje. Om du känner och litar på din häst kan den användas mot rättuppstående också. Ryttaren bör göra en liten förändring av balansen, utan att ändra tempot i anrikningen – jämför med att du som bilförare lättar på något på gasen inför en korsning där du inte behöver stanna, när du ser att det är fritt fortsätter du i samma fart som tidigare.

Mellanväxel. Den här växeln har störst räckvidd och är lämplig vid de flesta hindertyper och många kombinationer där det är lite fler galoppsprång mellan hindren. Jämför med växlarna 2-4 i en 5-växlad bil – de funkar till det mesta.

Lågväxel. Det här är en kort galopp men med mycket energi. Använd denna till bland annat upphopp, nerhopp och hopp i vatten. Ungefär som att köra på ettans växel med högt varvtal – maskineriet är redo att ta sig en an en utmaning.

Expandera

För att kunna rida terrängen säkert förespråkar ”Yogi” Breisner också att på träning sätta ekipagen i situationer där allt inte går rätt för att träna reaktionsförmågan hos både häst och ryttare, att då och då väga gå utanför bekvämlighetszonen och riskera att göra fel.
– Och så måste du träna på att kunna rida i rätt växel, att hästen direkt lägger sig i det tempo du vill.

Gick utanför bekvämlighetszonen
Ett exempel på att kliva utanför bekvämlighetszonen var när gruppen med yngre hästar fick hoppa två spetsar på båge – en fråga som höll hög nivå och egentligen var lite för svår för hästarna, även om hindren var låga. Ryttarna visste inte vad det var för avstånd mellan hindren och uppgiften var helt ny för hästarna. Men alla yngre hästar gjorde det bra – det var mer utspringningar i gruppen med äldre hästar.

”Yogi” Breisner iakttog noga hur hästarna tog sig an bommar på marken och hinder som travhoppades.
– Här kan man se hästens reaktionsförmåga och hur den tar sig an nya uppgifter.

Olika linjer
Under clinicen fick ekipagen också träna mycket på att hålla olika linjer – något som är en av de sakerna som ”Yogi” Breisner tycker är viktigt för säkerheten i terrängen.
– Ryttaren måste få med sig och kontrollera ytterbogen. Kan du det kommer du få hästen med dig rätt på linjen, säger ”Yogi” Breisner och detta var också något som det visades exempel på under clinicen.
– Och studs är ett bra sätt att träna upp hästens reaktionsförmåga och ryttarens balans, fortsatte han och lät ryttarna hoppa en studs på volt flera gånger.

20180203_jessicawadst_af
Jessica Wadst, Malmö. ”Jag kom hit för att titta på Viktoria Carlerbäck och Ted som hon köpte av mig i somras. Det har varit inspirerande och nyttigt, intressant att se hur han bakar in de olika grenarna hoppning, dressyr och terräng i träningen. Han delade in allt i specifika fack och gjorde det enkla svårt.”
20180302_sofiaberglund_af
Sofia Berglund, Göteborg. ”Det var oerhört inspirerande. Jag håller inte på med fälttävlan själv, utan hoppning. Men det fanns mycket här som jag tar med mig hem. Det var kul att se hur han jobbade med hästarna och fick det att se enkelt ut.” Foto: Annelie Frank
20180302_onning_af
Ingrid Önning, Svedala. ”Jättekul att lyssna på en så välkänd tränare. Jag ser framförallt fram mot söndagen när det blir clinic om galopphästar eftersom det är det jag håller på med.” Foto: Annelie Frank

– Jag har också mer och mer börjat lägga in några steg i skänkelvikning ofta. Jag tänker att det är en jättebra grej om ryttaren med ett tryck med ena skänken direkt kan få hästen att flytta sig i sidled.

Helhetstänk genomsyrade
Det som genomsyrade den uppsuttna delen av clinicen var att ett helhetstänk för fälttävlansekipagen, att det så ofta som möjligt ska finnas moment som tränar ekipagen inför terrängen.
– Ska du hoppa kan du hoppa fram på smalhinder i trav, när du värmer upp kan du rida i jockeyläder och så vidare, säger ”Yogi” Breisner.

Clinicen besöktes av ungefär 40 personer och följs upp av en clinic för galopphästar som går hinderlöp på söndagen.

Fakta

Ekipage som deltog på clinicen

Gruppen med yngre hästar
Sandra Gustafsson. Fälttävlansryttaren, hästutbildare och före detta landslagsryttare med erfarenhet upp till och med CIC3*. Red sin egen Caliber (val f 2011 e Calido-Eyken des Fontenis).
Liza Öjetoft. Hippolog och unghästutbildare. Red Love n You ( sto f 2011 e Sir Oldenburg-Chapman).
Natalie Mortensen. Professionell jockey som tidigare tävlat upp till och med tvåstjärnig fälttävlan. Red Copper ME (val f 2012 e Cohiba-Novturne).
Emma Gundersen. Beridare och unghästubildare. Red Twice as Nice (f 2013 e Guido).

Gruppen med äldre hästar
Emma Gundersen. Red Bliss (sto f 2008 e Niveau-Billings xx).
Viktoria Carlerbäck. Tidigare landslagsryttare med flera internationella mästerskap på meritlistan, assisterar förbundskapten Fredrik Bergendorff. Red Freckenham Ted xx (val f 2008 e Bahamian Bounty xx).
Katrin Norling. Tidigare landslagsryttare och OS-finalist 2008. Red Fernando-Ukato (val f 2010 e Ukato-Holland).
Karolina Stenfeldt. Har landslagsmeriter. Red Fred Astair (val f 2007 e Lucky Point-Magini).

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden