Fälttävlan
20 maj 2020 19:32
Ridsportplus

”Samarbete är enda sättet att överleva”

EldsjälarDet började som en önskan att göra mer för sporten - idag har R&B Eventer, med Ingrid och Jon Andersen i spetsen, ett finger med i mycket som sker inom fälttävlansvärlden.

”Samarbete är enda sättet att överleva”
Ingrid Andersen har många strängar på sin lyra - tidigare fälttävlansryttare, stuntman, arrangör och så jobbar hon heltid inom läkemedelsbranschen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ingrid och Jon Andersen bor på en gård i Flyinge, och har båda tävlat fälttävlan under många år. Den sista tiden har fokus istället riktats mot att arrangera olika event i fälttävlan.

Var kommer ert engagemang ifrån, från början?
– Jon är nästan född in i sporten, han är ett av fyra syskon som alla tävlade på landslagsnivå redan på ponny. Min ingång var att jag lärde känna Marianne Hermann, Anna Hiltons (tidigare landslagsryttare i fälttävlan, reds anm) mamma, eftersom vi båda är från Lidköping. Hon sa till mig att jag borde satsa på fälttävlan, och tog med mig till Badminton där jag fick se Anna rida – det var den första fälttävlan jag såg. Jag blev fast direkt, berättar Ingrid Andersen.

Riddare och stuntmän

Innan det blev fälttävlan på riktigt så drygade Ingrid och Jon ut kassorna under studietiden på ett fartfyllt sätt.
– Vi red riddarspel på somrarna, och eftersom vi båda var utbildade stuntmän så var vi ganska välbetalda, konstaterar Ingrid.

Efter att ha skaffat två hästar och gård i Skåne i början av 2000-talet så spenderades helgerna på tävlingar.
– I allmänhet så är folk väldigt engagerade i fälttävlan, det är därför det är så roligt att vara med i det, alla känner nästan alla och man hjälps åt på nåt vis. Men så blev det liksom en liten dipp, man märkte att folk var lite missmodiga – ”varför blir det mindre och mindre prispengar” och sådär – och då kände vi att vi ville dra vårt strå till stacken.

Ingrid påpekar att deras tanke inte har varit att konkurrera ut något som redan finns i sporten.
– Vi vill komplettera, hjälpa till att dra det hela lite längre. Som med Breeders till exempel, det är fantastiskt och finns för uppfödarna, men då kände vi att då gör vi något för ryttarna och ekipagen istället.

Något som resulterade i unghästfinalerna, som i år arrangeras för sjätte året i rad. R&B Eventer ligger även bakom en digital tävling för äldre fälttävlanshästar, och arrangerade i vintras en välbesökt föreläsning om hur det är att tävla internationellt.

Samarbetet är det viktiga

Hur går satsningarna ihop ekonomiskt?
– Vi gör detta ideellt, men allteftersom vi får in nya samarbetspartners som vi gör olika avtal med, så ser vi till att allt går ut till sporten. Varenda sponsor har varit lika viktig för oss – liten som stor. Det jag är väldigt stolt över är att de partners vi har haft genom åren har stannat kvar, det är ett av de målen som vi har haft. Det ska vara långsiktiga samarbeten, säger Ingrid och fortsätter:

– Det är inte en persons insats det här, utan det är så otroliga många delar som spelar in. Samarbetspartners som stöttar, ryttarna som anmäler sig och tycker det är roligt att vara med. Det har nog att göra med att vi är en liten sport också, vi har en sådan otrolig gemenskap som alla värnar om. En för alla, alla för en, skulle jag nog säga. Det är samarbetet som är det viktiga, det är det enda sättet att överleva. Det är att alla inom sporten samarbetar.

”Never ending story”

Så hur ser framtiden ut, är det nya projekt på gång?
– Vi har fått fin respons på våra unghästfinaler, så det vill vi gärna fortsätta med. Vi ser att det fyller en roll och har ett syfte. Men vi jobbar heltid med annat så det här är något vi gör på fritiden. Inom min bransch, läkemedelsbranschen, så har jag jobbat mycket med projekt hela mitt liv. Det är egentligen de systemen och metoderna som jag implementerar nu i fälttävlan, från början kanske tanken var att vi bara skulle ha unghästfinalerna och sedan nöja oss med det. Men så har vi ju sett att det finns ett behov av olika grejer som vi drar igång, och fått bra respons, då är det ju klart att vi jobbar för att fortsätta.

Ingrid berättar att det finns en längre strategisk plan för framtiden.
– Och jag är 50 år nu, så det är 15 år kvar – sedan är man pensionär och då kan man ju ägna sig ännu mer åt det här! Det är en never ending story helt enkelt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden