Sport
28 januari 17:43

Samarrangemang och nytänk kan hjälpa tävlingsarrangörer

TävlingAntalet tävlingsstarter i landet har minskat – en trend som arrangörerna bakom tävlingen Hälsingedressyren vill ändra på. Stina Halvarsson menar att nyckeln kan ligga i samarrangemang, där flera klubbar går ihop för att hålla i tävlingar tillsammans.
– Jag tror inte det behövs fler tävlingar för att locka starter, utan snarare fler mjuka värden hos de tävlingar som finns, säger hon.

Samarrangemang och nytänk kan hjälpa tävlingsarrangörer
En av idéerna som arrangören satsar mer på är duo-klasser, där ryttarna tävlar tillsammans med sin kompis. Foto: Jossans foto & design

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Stina Halvarsson är aktiv i Järvsö Ridsportklubb som tillsammans med Mitt Hjärta Hästsportförening arrangerar Hälsingedressyren på Backen Hästsportcenter. 

– Vi fokuserar på att göra en rolig och bra tävling där en äkta känsla av Hälsingland ska genomsyra allt vi gör, säger hon. 

Många har behövt ställa in

Genom att arrangera tävlingar tillsammans med andra föreningar hoppas de kunna bidra till att vända trenden om minskade tävlingsstarter. 

– Med flera små ridklubbar i närområdet blir det en utmaning med en tajt tävlingstermin. Flera ridklubbar vill ha samma klasser och upplägg, samtidigt som antalet deltagare blir färre och färre. Det har gjort att många klubbar behövt ställa in sina tävlingar på grund av för få starter. Det är tufft för arrangörerna och tråkigt för deltagarna. Istället för att klämma in varsin egen liten tävling gör vi samarrangemang för att bidra till något bättre, säger Stina som menar att det inte är så vanligt med liknande initiativ i närheten. 

En annan nedåtgående trend i Sverige handlar om att antalet ideella funktionärer också har minskat. Detta är dock något som de inte märkt av i sin förening, menar Stina. 

– Vi har inte haft några problem med att hitta funktionärer till de här tävlingarna. Vi har hört andra tala om ”föreningsdöden”, att det är svårt nu. Men det har vi inte upplevt. Med samarrangemangen känns det lustfyllt att ordna tävling och det blir en rolig upplevelse tillsammans som sticker ut ur mängden, säger hon. 

Väckte liv i gamla cuper

Genom att anordna tävling ihop med någon annan delar man även på de ekonomiska riskerna. 

– Vi gör inte detta främst för att tjäna pengar, utan mer som en kul grej där vi får möjlighet att återinvestera de pengar vi får in till ytterligare tävlingar framöver. Som liten klubb kan det vara svårt med ekonomin, att lägga pengar på kostnader för domare med mera. På det här sättet kanske flera klubbar får möjlighet att anordna en riktigt bra tävling. 

Genom samarrangemanget har de kunnat väcka liv i tidigare nedlagda cuper i närområdet, och haft möjlighet att arrangera kval till nationella cuper. Något som Stina menar att de inte hade orkat driva som enskild förening. 

– Vi tror att det här är en bra väg framåt för att kunna ordna högkvalitativa tävlingar med lite nytänk för att locka fler starter. Det finns mycket man kan göra för att tänka utanför boxen.

Tävla med en vän

De anordnar även så kallade duo-klasser, där ryttaren tävlar tillsammans med en kompis. 

– Vi håller på med en individuell sport där prestationen för det mesta är enskild och man sällan tävlar i lag. Duo-klasser börjar synas mer och mer nu, vilket är kul. Hos oss anmäler man sig tillsammans med en kompis och sedan läggs procenten ihop. I duo-klasserna belönas man med extra stora rosetter vilket varit populärt.

Behov av mjuka värden

Att antalet tävlingsstarter har minskat generellt tror Stina beror på flera faktorer. 

– Dels är det en kostnadsfråga, då allt i samhället har blivit dyrare. Där har vi fått in en hel del sponsorer, vilket gjort att vi lyckats hålla nere startavgifterna för ryttarna. 

Hon talar också om prestige och hur människor uppför sig mot varandra, både på tävling och i sociala medier. 

– Jag tror att det har blivit mycket prestige i att tävla och folk är rädda för att bli dömda. Därför är det så viktigt att visa att tävling är så mycket mer än så. Vi har försökt jobba med mjuka värden genom bland annat skyltar runtom på tävlingsplatsen med olika budskap som handlar om hästvälfärd och tacksamhet. Tanken är att man ska se skyltarna under sin tävlingsdag och få perspektiv på vad det egentligen handlar om. 

– Jag tror inte det behövs fler tävlingar för att locka starter, utan snarare fler mjuka värden hos de tävlingar som finns. 

Image1
Budskapen finns utskrivna på flera skyltar på tävlingsområdet. Foto: Jossans foto & design
Image2
Ett budskap som kan göra ryttare och häst glada i samband med tävling. Foto: Jossans foto & design

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym