Avelsnyheter
20 augusti 2022 06:20
Ridsportplus

Samma plats men ny tid för bruksprovet 2023

Bruksprov 2023Det blir Strömsholm som får vara värd för SWB:s bruksprov även 2023. Men tidpunkten är ny. Gustaf Johansson i SWB:s styrelse förklarar bakgrunden till flytten.

Samma plats men ny tid för bruksprovet 2023
Bruksprovssegraren Serious vid 2022 års bruksprov. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blir tredje året i rad som Strömsholm blir platsen för SWB:s bruksprov. Men det arrangeras inte i månadsskiftet februari-mars som det gjorts de senaste fem åren, utan först i vecka 13, från måndag 27 mars till söndag 2 april, berättar SWB på sin hemsida.

Gustaf-johansson
Gustaf Johansson Foto: Pierre Winroth

Det finns flera skäl till att bruksprovet sker en månad senare än vanligt, säger Gustaf Johansson, uppfödare och ledamot i SWB:s styrelse.
− Det var en önskan från hingsthållarna att senarelägga provet så att framför allt de unga hingstarna skulle få mer förberedelsetid. Sedan pratade vi med avelsvärderingsnämndens veterinär Malena Behring som sa att med tanke på smittspridning är det en fördel att ha provet senare.
− Slutligen följer vi också andra länder, och proven i exempelvis Tyskland börjar i april, alltså ännu senare än våra prov nästa år.

Ser ingen risk för att avelssäsongen påverkas negativt

Gustaf Johansson ser inga problem med att betäckningssäsongen ska påverkas.
− Jämfört med övriga Europa börjar vår avelssäsong ganska sent, och hingstarna kommer att kunna åka hem i lugn och ro och göras redo för säsongen.

Med ett senarelagt bruksprov kan det också finnas ett större publikt intresse, eftersom stoägarna då på allvar börjat fundera på hingstval.
− Vi hoppas på det, säger Gustaf Johansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden