Sverige
12 december 2023 16:23
Ridsportplus

Sandra Ruuda tar tillbaka mandatet i trygghetsfrågorna

Trygg i ridsporten– Vi har inte haft full insyn i trygghetsfrågorna, och det mandatet tar vi tillbaka nu. Vi kan inte vara ytterst ansvariga om vi inte äger frågorna fullt ut. Det säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda som lett förbundet in i ett nytt arbetssätt kring trygghetsfrågor.

Sandra Ruuda tar tillbaka mandatet i trygghetsfrågorna
Sandra Ruuda ute på uppdrag som ordförande i SvRF. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I september kom ett beslut i juridiska utskottet gällande en banbyggare som fick behålla sin legitimation trots att anklagelser om olika kränkningar, bland annat av sexuell karaktär, riktades mot honom.

  Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda fick försvara beslutet trots att hon inte hade full insyn i fallet, som hade handlagts av juridiska utskottet, helt enligt den arbetsordning som rådde då. Men redan då var processen igång för att byta arbetssätt.

  – Förbundsstyrelsen är ytterst ansvarig i alla frågor, men med den tidigare arbetsordningen hade vi inte fullt mandat, säger Sandra Ruuda till Ridsport.

  Förbundsstyrelsen ägde alltså inte frågorna?
  – Nej. Och ansvar och mandat måste hänga ihop. Hädanefter kommer förbundsstyrelsen att ha fullt mandat, för vi vill kunna bestämma i värdegrundsfrågor.

  – När fallet med banbyggaren dök upp var det min första praktiska erfarenhet av den här typen av ärenden, och vi har nu gjort en noggrann genomlysning innan beslutet att ändra arbetsordningen.

  Breddar kompetensen i JU

  Sandra Ruuda betonar att ingen skugga må falla över juridiska utskottet, som bara följt rådande arbetsordning. Utformningen av utskottet kommer nu att ändras så att personer med fler kompetenser kommer in. Ledamöterna ska kunna trygghetsfrågor, medlemsfrågor och demokratifrågor.
  Cecilia Tholse som varit tf ordförande under året har aviserat att hon vill lämna uppdraget.
  – Vi söker nu en ny ordförande, säger Sandra Ruuda.

  Under Cecilia Tholses tid har besluten i JU blivit offentliga på samma sätt som i disciplinnämnden.
  – Det är inget vi tänker ändra på. Transparens är viktigt, säger Sandra Ruuda.

  Förändringen i beslutsprocesserna innebär mer handgripligt arbete för förbundsstyrelsen.
  – Jag och nya generalsekreteraren Johan Fyrberg som började i går, kommer tillsammans att avgöra hur ärenden tas vidare. Enklare frågor kan fortfarande delegeras till JU för beslut medan andra bereds av JU och beslutas av förbundsstyrelsen, och då kan det bli fråga om extramöten för styrelsen.

  En del kan säkert tycka att vi jobbar långsamt men jag tycker att vi har jobbat stenhårt det här halvåret

  Sandra Ruuda

  – Det var det här jag valdes för, att sätta fokus på trygghetsfrågorna. En del kan säkert tycka att vi jobbar långsamt men jag tycker att vi har jobbat stenhårt det här halvåret. Det är komplexa frågor som tar tid.

  Vad säger du till kritikerna som tycker att du ska göra mer?
  – Det viktiga för mig är inte kritikerna utan de drabbade i varje situation. Det är för deras skull vi gör den här förändringen. Att våra medlemmar ska känna sig trygga i ridsporten är en trovärdighetsfråga, säger Sandra Ruuda.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden