Hoppning
13 januari 2019 20:30

Säsongens andra världscupseger för Martin Fuchs

BaselTill publikens förtjusning blev det hemmaryttaren Martin Fuchs som tog hem segern i den spännande omhoppningen i Basel. Detta var schweizarens andra världscupseger - både för säsongen och någonsin - och han tog ett rejält kliv upp på listan.

Säsongens andra världscupseger för Martin Fuchs
Hemmaryttaren Martin Fuchs tog hem världscupkvalet i Basel med Clooney. Foto: FEI/Katja Stuppia

Endast tre ryttare gjorde upp om segern när den tionde omgången av världscupen i hoppning reds i Basel, Schweiz. Hemmaryttaren Martin Fuchs gick ut som sista startande med Clooney (WESTF val f-06 e Cornet Obolensky-Ferragamo, uppf Bernd Richter) och kunde till publikens jubel hålla nollan även i omhoppningen och putsade ledartiden med nästan en sekund.

26-åriga Martin Fuchs har haft stora framgångar med Clooney, inte minst när de tog individuellt silver vid VM förra året. Den här säsongen är det dock första gången Martin Fuchs har haft någon kvalseger i världscupen. Den första red han hem i Lyon i november (läs mer om den segern här), och nu tog han säsongens andra seger i Basel. Känslan att vinna på hemmaplan var fantastisk, tyckte Fuchs.
– Det är så många människor som kom hit idag, flera av mina vänner och min familj. Så att vinna på hemmaplan framför dem är alltid något speciellt – det här var en stor dag för mig och min fantastiska häst Clooney, sade Martin Fuchs till FEI efter segern.

Tur att det inte blev tidsfel

Clooney var lite på tårna i första rundan och Fuchs förklarade att den snävt tilltagna maxtiden inte gjorde saken lättare. Att han klarade sig utan tidsfel i grunden var bara tur, avslöjar han. Inför omhoppningen förberedde han sig bättre.
– Jag såg ryttarna före mig och diskuterade med Steve och pappa, sade Martin Fuchs, som har världsettan Steve Guerdat som mentor och den tidigare toppryttaren Thomas Fuchs som pappa.

Med 20 nya poäng har nu Martin Fuchs totalt 55 poäng och är mer än väl kvalificerad till världscupfinalen i Göteborg. Nu väntar fem veckors tävlande i Florida för Martin Fuchs, och Clooney tar han med sig över Atlanten.

Här kan du se segerritten med Martin Fuchs och Clooney:

Andraplacerade Pieter Devos fyllde också på sin poängskörd och ligger nu på en andraplats med 64 poäng, alldeles bakom ledaren Steve Guerdat som har 65 poäng. Bästa svensk är Peder Fredricson på elfte plats med 40 poäng. Irma Karlsson och Henrik von Eckermann ligger på sjuttonde respektive artonde plats med 31 och 30 poäng.

Fördelar kvalplatserna klokt

Nästa världscupkval rids i tyska Leipzig. Henrik Ankarcrona berättade för SVT att det blir Irma Karlsson, Malin Baryard Johnsson och Jacob Hellström som försvarar de blågula färgerna där. Vilka ryttare som ska rida de två ytterligare kvalen innan finalen är så gott som klart mellan Ankarcrona och ryttarna, förklarar han.
– Det gäller att fördela platserna klokt så att hästarna orkar, säger Henrik Ankarcrona till SVT.

Resultat
Ställning efter tio omgångar

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden