Avelsnyheter
22 december 2011 22:29

Schockemöhle + Flyinge = sant

(Uppdaterad) Sent igår kväll skrevs enligt källor till Ridsport avtalet under som innebär att Paul Schockemöhle, Tysklands kanske största privata hingsthållare, tillsammans med ett antal partners går in och tar över avelsdelen på Flyinge.

Avtalets delar är ännu inte känt men ASVH, som nyligen flyttat in i Flyinges lokaler som hyresgäst, förbereder ett pressmeddelande där föreningen ställer sig positiv till utvecklingen.
Hur många tjänster som kan räddas är ännu okänt. De direkt avelsrelaterade tjänsterna var sex, medan det större sparpaketet innebar att sexton tjänster drogs in – totalt berörs 20-22 personer på Flyinge.

Schockemöhle och partners var med största sannolikhet den partner som VD Marianne Lilja Wittbom refererade till med möjligheter att förse skolverksamheten med hästar.
Under dagen kommer pressreleaser från Flyinge AB och ASVH – mer information följer.

Uppdatering med information från Flyinge
Inför säsongen 2012 kommer Paul Schockemöhle att öppna filial på Flyinge Kungsgård. Paul Schockemöhle och partners kommer att ställa fem Sverigegodkända avelshingstar på Flyinge under avelssäsongen, och hela Paul Schockemöhles program står också till Flyinges kunders förfogande. Seminstationen Färs & Frosta öppnar på nytt för säsongen.

Flyinges ledning och ägare ser med tillförsikt fram emot samarbetet mellan Flyinge och Paul Schockemöhle. VD Marianne Lilja Wittbom menar att avsikten med samarbetet med
Schockemöhle är att sammanlänka två starka varumärken. Verksamheten kommer att drivas under Flyinges varumärke med ömsesidig kvalitetssäkring

ASVH, som både representerar en av Flyinges ägare och uppfödare i Sverige, menar att samarbetet omedelbart kan ge goda och intressanta möjligheter och effekter.
– Det är viktigt att framhålla att Paul Schockemöhle och partners i sin verksamhet enbart kommer att i Sverige marknadsföra hingstar godkända av ASVH, säger Per Lundberg, ordförande i ASVH i ett pressmeddelande.

– Det är med stor tillfredställelse som jag hälsar Paul Schockemöhle med partners välkomna till Flyinge, säger Flyinges Avelschef Karl-Henrik Heimdahl, och fortsätter:
– Denna lösning gör att Flyinge genom samarbete med en av världens ledande hingstaktörer och en av världens största hästuppfödare, kommer att fortsätta spela en viktig roll i svensk hästavel.
Svenska uppfödare får nu mycket lättare tillgång till ett antal selekterade och internationellt högklassiga avelshingstar för såväl hoppning som dressyr. Hingstutbudet kommer att verka
inom det svenska systemet, med hingstar som är godkända eller som genom svenskt bruksprov blir godkända av ASVH. Därmed är jag övertygad om att detta är ett samarbete som har förutsättningar att underlätta för svenska uppfödare att komma över nya internationella blodslinjer till gagn för hela utvecklingen av den svenska varmblodshästen. Jag är även övertygad om att Paul Schockemöhles affärside med att stödja och underlätta för uppfödarna som använt sig av hans hingstmaterial i både avkommornas förädlings- och försäljningsprocess kommer attvara en efterfrågad bonus för svenska uppfödare.
Vi arbetar med målsättningen att Flyinge skall vara en starkare partner och aktör i den svenska hästnäringen. Flyinge AB – ett företag med tradition att utbilda människor som utvecklar hästar.

– Vi gör det nu genom att utveckla fler effektiva och framgångsrika samarbeten. Samarbetet kommer att sätta en internationell prägel på anläggningen och vara bra för våra ungdomar, ge nya möjligheter till praktikplatser etc, förklarar Flyinges VD Marianne Lilja-Wittbom.

– Vi hoppas på att genom vår allians kunna samla våra gemensamma nätverk och kunder för att tillsammans utveckla den svenska hästnäringen och därmed skapa synergieffekter för Svensk avel. Vi avser att tillföra vår erfarenhet och tekniskt avancerad inseminationsteknik, säger Paul Schockemöhle.

Paul Schockemöhle är en världsledande aktör med betydande resurser som nu får möjligheter att agera på den svenska marknaden. Paul Schockemöhle planerar att tillsammans med Flyinge arrangera en hingstvisning den 17 mars för att visa ca 20 hingstar ur programmet.

Flyinges ägare har i ett nytt ägardirektiv tydliggjort kravet på lönsamhet. Som en följd av direktiven har beslut fattats av Flyinge AB:s Styrelse att den egna avelsverksamheten skall
avvecklas. Istället skall samarbetsformer utvecklas med en eller flera externa entreprenörer som driver avelsverksamhet.

Om den personal som varslades under hösten kan man i nuläget inte ge några nya besked.
– Det är naturligtvis en omvälvande och orolig tid för de som har förlorat sina arbeten i och med de nedskärningar som Flyinge AB:s styrelse har funnit nödvändiga att göra.
På Flyinges hemsida kommer vi att publicera de vanligaste frågorna och svaren som uppstår i samband med förändringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-