Dressyr
18 oktober 2018 18:59

Se när dressyrlegendaren Briar återförenas med sin hästskötare

ExperimentetHästminne... ja, det har man ju hört om, men är det verkligen sant? Fotograf Laila Berglund beslöt sig för att utföra det ultimata "testet" och återförenade dressyrlegenden Briar med hans senaste hästskötare Emelie Ahlberg. De hade inte setts på sju år. Skulle han komma ihåg henne?

Se när dressyrlegendaren Briar återförenas med sin hästskötare
Armbandet av Briars tagel fick Emelie i 30-årspresent av sina vänner. Foto: Laila Berglund

Emelie Ahlberg kom till Tullstorp i maj 2005, 18 år gammal. Samma år var Briar på toppen av sin karriär, en topp som höll i sig de kommande fyra åren. Han omgavs av ett team som arbetade tillsammans för att han skulle kunna prestera på högsta nivå. Katarina Skarestad Wallman hade arbetat som stallchef och groom för Jan Brink tidigare och det var hon som lade grunden för Briars rutiner.

Emelie och Briar reste runt i fem år tillsammans. De blev ett team och kände varandra utan och innan. Briar var en stark personlighet. Han hade alltid koll på Emelie, var hon än stod på framridningen. Det blev enkelt att tycka om Briar och det tog inte lång tid förrän Emelie i princip tog bättre hand om honom än om sig själv.

Emelie: ”Livet som hästskötare var otroligt roligt. Tufft men lärorikt. Jag har fått resa till olika delar världen, jag har skaffat mig vänner för livet, jag har ställts inför tuffa uppdrag, behövt anpassa mig efter massvis med situationer. Tagit ett mycket stort ansvar för världens bästa häst! Jag har sååå otroligt många fina  minnen och upplevelser tillsammans med Briar och teamet runt omkring honom. Briar gick i pension och flyttade tillbaka hem till Dalhem Farm. Det var tufft och väldigt tomt på gården utan honom, kungen i stallet var borta. En vän var borta.”

Så kom dagen då de skulle återses, efter sju år.
När vi kommer gående över stallbacken sträcker Briar ut sitt huvud från sin box.

Han hör sin ägares röst, Hans-Yngve Göransson. Han har hela tiden koll på var H-Y befinner sig och vad han gör. Emelie tvärstannar några meter från boxen. När hon så återfår talförmågan tittar Briar något förvånat på henne, som om hennes röst får hjulen att börja snurra. Minnen börjar sakta återkomma, men han är inte riktigt säker på att det är sant. Nu börjar det kramas, kelas och en tår rinner sakta utför Emelies kind. Efter en stund leder Emelie ut Briar till hans hage som han vistas i dagligen. Han gör som alltid, springer ett par varv och ”läser tidningen”. Med höga framben bär det av i trav och strax därefter även galopp. Vi står tysta och njuter. Han är så fin!

Briar_3605
Första mötet. Foto: Laila Berglund
Briar_3684
Kramkalas! Foto: Laila Berglund
Briar_4554
En lycklig duo på väg till hagen. Foto: Laila Berglund
Briar_4462
Puss! Foto: Laila Berglund
Briar_3963
Full fart i hagen. Foto: Laila Berglund
Briar_3943
Piggelin! Foto: Laila Berglund

När Briar åter står i sin box verkar det som om polletten trillat ner. Vi står och pratar när han plötsligt lägger sitt huvud över Emelie axel och drar henne tätt intill sig. ”Precis som han alltid gjort”, säger Emelie med en tår i ögonvrån, och nu vet vi. Nu känns det! Alla minnen kom tillbaka. Visst minns han henne. Hon får kram på kram. Nu är det lite knepigt för fotografen på plats. Svårt att ställa skärpan, för nu gråter även jag… Ett helt fantastiskt ögonblick som vare sig jag eller Emelie någonsin kommer att glömma.

Briar_4906
Minnet finns kvar. Foto: Laila Berglund
Briar_4859
Massa gos… Foto: Laila Berglund
Briar_4869
…och en och annan tår. Foto: Laila Berglund

Emelie: ”Det känns helt fantastiskt att han fortfarande är exakt samma häst. Han har några fler gråa hårstrån men den där gnistan, glöden, energin men framför allt tillgivenheten finns kvar nu som då!

Jag kan nog inte ens beskriva riktigt hur fint det kändes. Alla har vi förmodligen det där bandet till någon, ett djur som man känner extra för. Men Briar och hans framgångar är något som vi förmodligen aldrig kommer att kunna uppleva igen. Han är unik på alla sätt. Och att han fortfarande förmedlar den känslan galopperandes i hagen, nu 27 år gammal, är otroligt!”

Efter dagens möte kan jag med gott samvete konstatera att hästminnet finns!
Ett lyckat möte som för alltid kommer finnas fastetsat i minnet.

Fakta

Briar 899

Briar 899
e Magini (e Maraton-Ganesco)
u Charis (F.2) 21695
e Krocket u Mickaela e Illum-Gaspari

Briar AB-premierades efter sitt första bruksprov våren 1995. Han erhöll provets näst högsta totalpoäng 57,2 och dess högsta ridbarhetsbetyg 16,2. 2006 blev Briar elitpremierad. I Briar finns mycket hoppblod och i fjärde led gott om fullblod och stammen innehåller en hel del Hannoveranskt blod.

Briar tätplacerades i alla årgångsklasser som 5-, 6- och 7-åring. Briar har gjort 8 World Cup finaler, tagit 7 SM guld, gått alla de stora mästerskapen, VM, EM och OS. Han har gjort 10 raka starter i prestigefyllda Aachen, där han vann 2005.

Briar har drygt 10 godkända söner i världen och fortsätter att producera godkända hingstar. Många av Briars avkommor är uppe på Grand Prix-nivå i hoppning och dressyr. Briar är även godkänd för avel i Hannover, Oldenburg, KWPN m fl utländska förbund. Briar har varit världens högst rankade dressyrhingst så gott som oavbrutet under 8 år och är tillsammans med Jan Brink Sveriges mest framgångsrika ekipage historiskt sett samt Sveriges mest framgångsrika ekipage internationellt räknat på alla grenar.

Briar avslutade 2009 sin fantastiska karriär i Las Vegas vid sin 8:e World Cup final. I förhållande till antalet avkommor låg Briar, så sent som häromåret, topp tre i världen baserat på avkommornas resultat i svårklass dressyr.

Mer information om Briar finns på Blup.se

Expandera

Filmklipp från EM i Hickstead 2003 där ekipaget tog silver.

Briar som femåring.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden