Fälttävlan
12 maj 2019 13:01
Ridsportplus

Seger för OS-finalistens avkomma i debuten

RegionaltFör elva år sedan red Katrin Norling OS-final i Hongkong med Pandora Emm xx. På lördagen vann hon fälttävlansdebuten med stoets enda avkomma. "Han är ganska olik Pandora, men det var en fin debut," säger Katrin Norling som har siktet inställt på att komma tillbaka och rida mästerskap igen.

Seger för OS-finalistens avkomma i debuten
Katrin Norling och Pandora Emm vid tävlingarna i tyska Aachen 2009 till vänster. På bilden till höger rider hon OS-finalistens avkomma Patrik af Tollstad i Mantorps 90-klass som ekipaget vann. Foto: Roland Thunholm/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mantorpsryttaren Katrin Norling och Pandora Emm xx var ett givet ekipage i svenska landslaget en lång period och representerade Sverige under flera mästerskap med OS-finalen i Hongkong 2008 som höjdpunkt.

Jag kan inte känna igen så mycket av Pandora i honom. Han är en typisk valack. Katrin Norling om Patrik av Tollstad.

2012 pensionerades det energiska stoet. Men nu har hennes enda avkomma, 5-årige Patrik av Tollstad, presenterat sig på tävlingsbanorna.

På lördagen vann han sin fälttävlansdebut i en H90-klass hos hemmaklubben Föreningen Mantorpsryttarna.
– Det var en fin debut. Jag hade kanske väntat mig att han skulle reagera mer på att hindren på banan skulle se annorlunda ut mot när vi har tränat där, men han var cool, säger Katrin Norling.

Patrik av Tollstad tog ledningen direkt i dressyren i den elva ekipage stora klassen. Där höll han sig också kvar och vann på sitt dressyrstraff 29,1.

59882850_2368807100064703_3158801219024060416_n
Katrin Norling och Patrik av Tollstad under dressyrmomentet i Mantorp. Foto: Privat

Valacken har inte många likheter med sin framgångsrika mamma. Dels är det storleken – Pandora mätte runt 160 cm i mankhöjd och Patrik är är 174 cm.
– Jag kan inte känna igen så mycket av Pandora i honom. Jag tänkte inte att han skulle bli så stor, han är egentligen lite för stor för mig men han känns inte så stor och bastant som han ser ut, säger Katrin Norling.

Inte lika pigg

– Och så är han en typisk valack, inte alls lika pigg som Pandora var och mycket mer okomplicerad. Men samtidigt är det lite tidigt att säga hur han är fortfarande, det kan ju ändra sig när han har gått mer.

Patrik skötte sig fint under sin fälttävlansdebut även om hans ryttare fick passa honom lite extra i hörnen.
– Ja, det kan ju bli så med unghästar att de liksom bara trava rakt fram och ut från banan där, säger Katrin Norling.

Norling Katrin-pandora3 080809
Katrin Norling och Pandora under dressyrmomentet på OS 2008. Arkivbild: Roland Thunholm
Katrin Norling Jumping
Katrin Norling och Pandora i OS-finalen 2008. Arkivbild: Roland Thunholm
Norling Katrin-pandora Emm1 100717
Katrin Norling och Pandora i Aachens terräng 2007. Arkivbild: Roland Thunholm
Norling Katrin-pandora Emm1 100929
Katrin Norling och Pandora representerade Sverige på många mästerskap. Bilden är från hästbeskiktningen på VM i Kentucky 2010. Arkivbild: Roland Thunholm

Pandora fick bara ett föl och det var som 20-åring. På grund av en del hälsoproblem blev hon inte dräktig vid senare försök och nu går hon som sällskapshäst hos en släkting till familjen Norling.
– De får ju promenadrida Pandora om de vill, men grejen är att Pandora tycker att skritt är en överskattad gångart, säger Katrin Norling.

Vill tillbaka

Ryttaren fyllde 40 tidigare i år och  har hunnit bli mamma till två barn, fyra och sex år gamla. Hon är riktigt sugen på att ta sig tillbaka till de stora arenorna igen. Den häst som ligger närmast till för detta är Fernando-Ukato (KWPN val f 2010 e Ukato-Holland, uppf H.J. Steggink, äg Mariette Norling) som redan har varit ute en del internationellt, bland annat i polska Sopot nyligen.

Han vann också den högsta klassen under det regionala/nationella meetinget i Mantorp. Detta var en nationell tvåstjärnig klass med 22 startande och Katrin Norling red Fernando-Ukato till seger efter att ha stannat på sitt dressyrstraff 27,8.
– Han gick upp i fyrstjärnigt förra året och planen är att han ska bli stabil där i år och kanske gå en lång fyrstjärnig i höst, säger Katrin Norling som också har Hulliebullie som tävlar internationellt.

Patrik af Tollstad ska nu närmast gå fälttävlan i Åkerbo och är anmäld till Breeders i både hoppning och fälttävlan.

Resultat, Mantorpsryttarna

Fakta

Pandora Emm xx

Född: 1994.
Härstamning: e Lane Court xx u Porto Levante xx u Take a Reef xx
Ägare: Magnus Norling och Mikael Ridderstad.
Meriter: Var tillsammans med Katrin Norling självklar i det svenska landslaget under flera år. Gick fyra EM i rad – 2005, 2007, 2009 och 2011, finalist på OS i Hongkong 2008 med en fjärdeplats i lag och en 18:e plats individuellt, VM 2010 samt världscupfinalen 2006. SM-silver 2010 och 2007. 
Aktuell: Hennes enda avkomma, Patrik af Tollstad (SWB val f 2014 e Click and Cash, uppf/äg Katrin Norling) vann sin fälttävlansdebut i en H90-klass hos Mantorpsryttarna. Pandora själv tillbringar sitt pensionärsliv som sällskapshäst hos en släkting till familjen Norling. 

Klassindelningen i fälttävlan har ändrats från och med i år. Nuvarande fyrstjärnig klass motsvarar tidigare trestjärnig klass, nuvarande trestjärnig motsvarar tidigare tvåstjärnig klass och så vidare. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden