Dressyr
10 juli 2021 21:55
Ridsportplus

Seger i GP-debuten på hemmaplan

FHS 2021Tillsammans gjorde de idag sin fjärde gemensamma Grand Prix, Tinne Vilhelmson Silfvén och hennes framtidshopp Devanto, men den första på svensk mark - en start som ledde till seger i Falsterbo. "Vi håller fortfarande på att lära känna varandra, men jag är väldigt glad i honom", säger Tinne.

Seger i GP-debuten på hemmaplan
Tinne Vilhelmson Silfvén gjorde sin fjärde GP-start med Devanto i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Valacken Devanto (HOLST -09, e De Chirico 3-Lorentin I, uppf Holger Wesselmann, äg Lövsta stuteri AB) kom till Lövsta och Tinne Vilhelmson Silfvén i höstas, och hade då gått några Grand Prix i Tyskland. Under vintern blev det ett par starter i Wellington, men det är fortfarande ett relativt nytt ekipage.

– Det är en så fantastiskt rolig resa, vi håller på att lära känna varandra – jag honom och han mig, säger Tinne Vilhelmson Silfvén efter ritten.

– Det här var vår fjärde Grand Prix på tävlingsbanan, vår bästa hittills. Det finns fortfarande massor att jobba på, mycket som kan bli bättre, men det är väldigt roligt. Ibland är jag klumpig, ibland är han inte riktigt med – vi blandar lite. Men själva resan är väldigt rolig, så jag är väldigt glad idag.

Mycket energi att hantera

På frågan om vad som var höjdpunkterna i dagens ritt bollar Tinne frågan vidare till mångårige tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst.
– Jag tyckte att piaffen och passagen var väldigt fina, piaffen var kanske lite framåt men med fin kvalitet. Tidigare har han spänt sig lite där, summerar Lussan.

– Höjdpunkten för mig var nog att han har så fint go, det är så mycket energi – så mycket att jag inte riktigt kan hantera det just nu. Det är en tidsfråga, men det känns positivt inför framtiden, säger Tinne.

Jag måste kunna rida felfritt först, det kan jag inte ännu.

Medan de svenska OS-ryttarna gör sig redo för en resa till Tokyo är Tinne Vilhelmson Silfvén i år en del av utmanartruppen. I september väntar ett EM i tyska Hagen.

Hur ser du på en eventuell EM-start i år?
– Det är kanske lite för tidigt, men vi får se. Jag måste kunna rida felfritt först, det kan jag inte ännu. Annars har man inte på ett EM att göra, det är enkelt. Och hur lång tid det tar, det vet jag inte.

”Resan är roligast”

Tinne rankar Devanto som sin bästa häst just nu, även om det finns fler stjärnor hemma i stallet.
– Jag har haft lite skador på några hästar, Esperance har varit skadad länge men är på gång nu så det är kul. Men jag har inte varit ute med honom på länge. Och Van Vivaldi har betäckt, men de två är på gång.

Hon kommer tillbaka till att hon verkligen uppskattar resan man gör med en ny häst.
– Ja resan med hästarna är det som jag tycker är så väldigt kul, ibland går det fort och ibland tar det längre tid, så är det bara. Men jag har fina hästar och det är väldigt kul att jobba med dem. Vi har även många fina yngre hästar som kommer också, konstaterar hon.

SM väntar

Nu ligger fokus på att skaffa sig mer gemensam rutin innanför de vita staketen tillsammans med Devanto.
– Nästa tävling för oss blir nog SM, vi ihop behöver komma ut och tävla – jag måste hitta alla knappar på banan. Han är så på, så jag måste hitta hur jag ska temperera honom lagom och matcha honom.

Efter dagens Grand Prix-seger väntar küren i morgon söndag, där Devanto går till tonerna av ”Putting on the Ritz” med Fred Astaire – en kür som ursprungligen gjordes till Tinnes tidigare mästerskapspartner Favourit.

Resultat

Arrangörens webbplats

Program, Falsterbo Horse Show Sport Edition

Equisport sänder live från Falsterbo (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden