Hästliv
21 oktober 2019 14:37

Ser inga hinder – hoppar bana på 60 centimeter

HoppfulltYasin Haj Abdo ser inga hinder - i dubbel bemärkelse. Han är blind sedan födseln men i helgen gjorde han sin andra start i Pay and Jump, red felfritt och putsade den gamla ritten med mer än halva tiden. Se film på ritten här!

Ser inga hinder – hoppar bana på 60 centimeter
Trots att Yasin Haj Abdo är blind sedan födseln låter han det inte hindra hans passion för hästar och ridning. Foto: Privat

Tillsammans med ridskolehästen Trolljo hoppade 19-åriga Yasin Haj Abdo en pay and jump över 60 centimeter i helgen. Han red felfritt och putsade sin tid sedan förra årets start med mer än halva tiden. Det här är kanske ingen händelse som i vanliga fall orsakar några större rubriker, men det faktum att Yasin är blind sedan födseln gör det till en imponerande bedrift, och det går inte att låta bli att fundera på hur han gör för att lyckas.

Yasin har ridit i två år, och har stor hjälp av sin ridlärare Sara Karlsson vid Tingsryds Rid och körklubb. Han upptäckte stallet och hästarna av en slump.
– Jag och min systerson åkte till en sjö här i Tingsryd, och så hörde vi hästar, berättar Yasin för Ridsport.
– Vi bestämde oss för att kolla upp dem och upptäckte att det fanns ett stall och en ridskola där.

Yasin blev nyfiken, men det var inte helt självklart för honom att börja rida. Ridläraren Sara Karlsson placerade Yasin i en lugn handikappgrupp och de första gångerna fick Yasin hjälp med ledare.
– Jag testade ridning och kände att jag tyckte om det, säger Yasin.

Använder hörseln och minnet

Det enda Yasin kan se är skillnaden mellan dag och natt, och istället för synen har han ett väl utvecklat hörselsinne. Han har också full koll på bokstäverna på ridbanan, vilket är till en stor hjälp för honom när han ska hoppa. Det gäller att memorera banan ordentligt, och sedan har Yasin hjälp av personer som står på banan och ropar ut numret på det hinder som han är på väg mot.
– Jag använder hörseln för att rida mot mitten av hindret, förklarar Yasin.
– Jag hör även avståndet till hindret, och när jag kommer nära ställer jag mig upp i lätt sits.

Yasin
Numera har Yasin Haj Abdo flyttat över till en vanlig ridgrupp och rider på de större ridskolehästarna. Foto: Privat

Banan som Yasin hoppade i helgen var på 60 centimeter, men på lektion har Yasin hoppat enstaka hinder över en meter. Nu är målet att hoppa ännu högre – och helst barbacka.
– Jag älskar att rida barbacka, men är inte riktigt där ännu, säger Yasin om barbackahoppningen.

Även den äldre brodern rider

Stallet har blivit som Yasins andra hem, och han tillbringar mycket av sin fritid där. Numera har Yasin avancerat från handikappgruppen och rider i en vanlig grupp.
– Jag älskar att vara i stallet och hjälpa till, med att fylla på spån och sådant.
– Nu har jag även lurat dit min två år äldre bror och hjälper honom när det är dags för hans lektioner, säger Yasin med ett skratt.

Yasinimg_0821.jpg
I framtiden vill Yasin Haj Abdo gärna arbeta med hästar. Foto: Privat

Familjen är ursprungligen från Syrien, och kom till Sverige får sex år sedan. Idag är de svenska medborgare, och Yasin går andra året på gymnasiet där han pluggar samhälle och beteende. I framtiden vill Yasin bli sjukgymnast och massör.
– Jag hoppas även kunna bli hästmassör, för jag vill verkligen arbeta med hästar.
– Drömmen är också att ha en egen häst i framtiden, säger Yasin förhoppningsfullt.

Här kan du se klippet där Yasin och Trolljo hoppar banan. Sätt på ljudet så hör du personerna som ropar de hindernummer som Yasin navigerar efter:

Här kan du även se ett klipp när Yasin rider en annan av ridskolans hästar:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden