Hästliv
29 augusti 2019 19:00
Ridsportplus

Magic trollade fram ett föl – hade inga tecken på dräktighet

Oväntad fölningPå torsdagen reds ponnyn som vanligt. Mindre än ett dygn senare såg personalen något i boxen. "Det var ett föl. Vi blev ganska chockade, och det blev personalen på anläggningen också, berättar Ulrika Bergstrand, ägare till ponnyn som var dräktig i hemlighet.

Magic trollade fram ett föl – hade inga tecken på dräktighet
190829 Magic och fölet i paddocken Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått två veckor sedan den märkliga tilldragelsen och Ulrika Bergstrand i Malmö har försökt ta reda på hur det kunde bli så här, och vem som kan vara pappan till fölet.
Magic är ett fullstammat connemarasto som kom till Sverige från Irland i november i fjol. Vi köpte henne i januari i år, och min dotter Johanna har ridit henne. Hon har även hopptränat och varit med på några småtävlingar. Som väl är har hon dock inte tränat så mycket under sommaren, berättar Ulrika Bergstrand.

1980829 Johanna O Magic
Johanna Bergstrand och Magic. Bilden togs i juni. Foto: Privat

Sadelgjorden passade

Ponnyn står uppstallad på Malmö Civila Ryttarförenings anläggning, där det finns utbildad och kompetent personal. Men ingen hade sett tecken på att Magic var dräktig.
− Hon är rätt matfixerad, men det kan ju ponnyer vara, och lite ojämn i energi.
− Vi har skojat lite om att hon såg tjock ut, men det var efter en sommar i gräshage, och hon har haft sadelgjorden i samma hål hela tiden, säger Ulrika, som inte kan förstå att varken hon eller någon annan såg några tecken.
− Vi frågar oss hur vi kunde missa det. Och här på ridskolan finns det ju gott om hästkunniga människor.

Mascot
Mascot föddes utan att någon visste att stoet var dräktigt. Foto: Privat

Överraskningsföl

Det är långt ifrån första gången ett föl kommer till världen utan att stoet har varit synligt dräktig. Det har hänt en gång tidigare på Malmö Civila Ryttarförening, och för tre år sedan fölade ett sto helt oväntat hos Lunds Civila Ryttarförening. Fölet var en mulåsna och pappan alltså en åsna.

− Vi har pratat med den svenska säljaren av Magic som inte hade en aning om att stoet var dräktigt. Säljaren har också skickat bilder till sin irländska kontakt för att försöka få fram vilken hingst som är pappan.

− Men det verkar svårt att få fram några uppgifter eftersom den irländska kontakten inte kunnat minnas vilken mellanhand som haft stoet i sin ägo mellan honom och uppfödaren. Eventuellt kanske man kan kontakta uppfödaren, säger Ulrika Bergstrand.

Busig och lekfull

Fölet blev undersökt av veterinär så fort det upptäcktes.
− Han var lite tunn men fullt frisk. Magic tar bra hand om sitt föl, och hon är mycket mer nöjd nu än tidigare.

Fölet har fått namnet Mascot och har utvecklats helt normalt.
− Nu är han en rejält busig och lekfull liten fölunge. Magic och Mascot har fått flytta till ett mindre stall med fina gräshagar strax utanför Malmö, berättar Ulrika Bergstrand, som i sin vardag är skattejurist och hjälper hästföretagare med processer mot Skatteverket.
Att föda upp hästar har hon inte haft några planer på att ägna sig åt – hittills.
−  Men nu får jag kanske fundera på om jag kan kombinera konsultjobbet med hästuppfödning, säger Ulrika Bergstrand och ler.

190829 Magic Och Fölet Diar Fix
Magic och fölet Mascot, ett dygn gammalt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden