Sverige
4 maj 20:57

”Sexuella övergrepp och trakasserier ska bort från ridsporten”

UttalandeI den nysläppta radiodokumentären "Hästkarlar och stalltjejer" redovisas ett antal fall där Svenska Ridsportförbundet har ignorerat signaler om sexuella övergrepp och trakasserier. Nu går förbundet ut med ett officiellt uttalande. "Det är ett samhällsproblem som finns överallt", skriver man bland annat.

”Sexuella övergrepp och trakasserier ska bort från ridsporten”
När del 4-6 av SR:s nya poddserie Hästgården släpps träder nya vittnen fram och berättar om vad de utsatts för (bilden har inget samband med texten) Foto: Arkivbild

”Med anledning av aktuell medierapportering vill Svenska Ridsportförbundet understryka att sexuella övergrepp och trakasserier är helt oacceptabelt och ska bort från ridsporten.” Det skriver Svenska Ridsportförbundet i ett officiellt uttalande.

I den nysläppta radiodokumentären Hästkarlar och stalltjejer redovisas bland annat flera fall där Svenska Ridsportförbundet trots signaler om misstänkta trakasserier och övergrepp har låtit vederbörande fortsätta hålla träningar och anlitas av förbundet på olika sätt.
− Vi har flera exempel på situationer där Svenska Ridsportförbundet valt att inte agera, säger Sigrid Edsenius, som tillsammans med Ridsports mångåriga medarbetare Annelie Frank står bakom dokumentären.

”Viktigt att alla tar sitt ansvar”

”Dessa allvarliga samhällsproblem förekommer dessvärre på alla platser där vi människor befinner oss. Det går dock att minska genom riktade insatser och det är någonting som Svenska Ridsportförbundet har lagt mycket resurser på över tid”, skriver förbundet vidare i sitt uttalande.

Man hänvisar också till det ”omfattande förebyggande trygghetsarbete” som görs och att det under 2021 fattades ett beslut om att genomlysa trygghetsarbetet och ”våra strukturer inom ridsporten för att se hur de kan utvecklas”.

– Vi uppskattar verkligen det stora engagemang som finns när det gäller att motarbeta sexuella övergrepp och trakasserier inom ridsporten. För att öka tryggheten inom ridsporten är det viktigt att alla tar sitt ansvar – det gäller både oss som förbund och ute i landets stallar, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet, i uttalandet.

”Helt oacceptabelt”

”För att Svenska Ridsportförbundet ska kunna agera måste ärendet vara kopplat till vår verksamhet”, skriver man vidare och hänvisar till att det finns regelverk och rutiner som måste följas. ”Misstanke om brott ska alltid anmälas till polisen.”

– Vi har ett genuint engagemang för dessa frågor och tar detta på största allvar. Vi kämpar för ett förstärkt idrottsligt regelverk samtidigt som vi ser över ridsportens egna rutiner och regelverk. Sexuella övergrepp och trakasserier är helt oacceptabelt, säger Annika Tjernström.

Här kan du läsa uttalandet i dess helhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden