Krönika
4 mars 11:43

Sigrid Bergåkra: Hitta tillsammansläge i hästbubblan

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Sigrid Bergåkra hoppas på en hästvälfärdsdebatt med positiva förtecken, och mellan de olika segmenten i ridsport-Sverige. "Tycka olika är kreativt bra!".

Sigrid Bergåkra: Hitta tillsammansläge i hästbubblan
Sigrid Bergåkra. Foto: Roland Thunholm

Det är kyligt i hela landet men hästvälfärdsdebatten går het! Eller som man säger inom marknadsföring: Segmentering sker. 

I korthet innebär marknadssegmentering en indelning av marknad i undergrupper baserat på specifika egenskaper, övertygelser, beteenden eller värderingar.

 Ridsporten kan behöva all god marknadsföring den kan få nu, och då kan det vara bra att skapa förståelse för varför vi inte står helt enade i just denna debatt. 

De tre uppenbara segmenten:

Geografiskt: Var du bor, verkar och var dina vänner och influencers finns påverkar hur du ställer dig till hästvälfärdsdebatten. 

Gren: Vilken sport som ligger närmast hjärtat har alltid varit vattendelare, det finns lika många sätt att handha en häst som det finns ryttare. Trav och galopp är föregångare med djuromsorgsprogrammet Travarhälsan, men brister ibland när det kommer till naturlig hästhållning. Bett är en het debatt i dressyr trots ett strikt reglemente, men är ännu suddigt inom hoppningen där en hel besticklåda är okej enligt TR. Ridsportgrenarnas delade meningar i hästvälfärdsfrågan är intet nytt. 

Generation: Den äldre generationen har normaliserat problematiska träningssystem och levt länge med en tystnadskultur. Trots sin erfarenhet ifrågasätter man inte. Skänkla hårdare, kuva för att få respekt: det var tips från vissa coacher i dåtid. Militära influenser på gott och ont. 

Medelåldersgänget mår som sämst, står och vinglar mellan två sanningar i debatten.  

Den unga generationen sparkar bakut hårdast, säger vad de tycker och banar väg! Sparkarna träffar lite olika men den unga klungan kunde inte bry sig mindre, de står upp för djurens rätt.

Men ibland finns coachen bara på Tik Tok och källkritiken uteblir. Överbryggar de unga urbaniseringen med lite sunt bondförnuft är det fint att låta dem komma till tals, deras omvärldsanalys har fingertoppskänsla.  

Tycka olika är kreativt bra! Gärna i flöde mellan de olika segmenten för att hitta ett tillsammansläge i hästbubblan. Prata hästvälfärdsdebatt med varandra, prata med den det berör, prata gärna ut! Lita på att kärleken till hästen förenar oss! 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden