Veterinärt
29 april 2015 08:28
Ridsportplus

Simulerad fölning vände beteende

Ridsport har tidigare berättat om hur en amma fick igång sin mjölkproduktion genom speciell hormonbehandling. Veterinär Ursula Palm, Equimed, Kågeröd, har använt samma metod för att få ett sto utan modersinstinkt att ta sig an sitt föl.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det här var ett av de största ögonblick jag har varit med om under mina 25 år som veterinär, berättar Ursula. På en och en halv timme gick stoet från att hata sitt föl till att bli den mest moderliga varelse som istället älskar honom!

    Det handlar om en förstföderska som inte ville ta sig an sitt föl, utan vägrade att låta det dia, så kallat Foal rejection syndrome. Man testade den vanliga proceduren att ge stoet lugnande medel, bremsa henne och hålla upp ena frambenet medan fölet diade. Detta upprepades varje timme, däremellan fick de stå åtskilja av en mellanvägg, för att stoet inte skulle skada fölet.
    – När fölet väl får en chans att få tag i en spene och börja dia, kan det räcka för att ”polletten ska trilla ner” och stoet ska koppla av.
    – Men när vi hade hållit på i nästan två dygn och det istället gick åt fel håll – stoet blev mer och mer aggressivt och försökte till slut även attackera människor, insåg jag att vi måste testa något annat.

    Plan B var egentligen att skaffa en amma och sammanföra fölet med ett stabilt sto som haft föl tidigare, men efter samråd med en engelsk och en svensk kollega, beslöt sig Ursula för att testa en annan metod först: att simulera förlossning.  
    – Jag hade hört att det fungerar för att få igång mjölkproduktionen hos ammor, men de är i regel utvalda för att de är moderliga av sig, så jag visste inte om det skulle gå i detta fall. Men vi hade kommit till vägs ände och hade inget att förlora.

    Metoden innebär att man efterliknar det hormonspel som ett sto normalt utsätts för vid fölning. I detta fall hade stoet redan mjölk, så syftet med behandlingen var att få hennes egen oxytocinproduktion att komma igång, ”må bra”-hormonet som får ston att slappna av och knyta känslomässiga band till sitt föl.
    – Först fick hon en prostlandinhämmare, sedan cloprostenol och därefter oxytocin. Det är höga doser det handlar om och det gäller att ge rätt mängd och med rätt tidsintervall, så den stora utmaningen var att få till en korrekt mix av detta.

    Efter injektionerna fick stoet alla tecken på fölning med allmänpåverkan, svettning, sammandragningar och eftervärkar.
    – När hon började svettas tog vi lite av hennes svett och gned in i fölets päls och näsborrar.

    Det som sedan hände var fantastiskt, enligt Ursula:
    – Hon började uppföra sig precis som nyfölade ston ska göra; slickade fölet på bakdelen, under svansen och nafsade det över ryggen. Hon följde hela det naturliga mönstret. Det var helt otroligt att se!
    På en och en halv timma vändes hela stoets beteende, från att ha hatat fölet och försöka sparka det, var hon nu helt absorberad av sitt föl och moderligt inställd.
    –    Nu är hon lika beskyddande kring sitt föl som hon tidigare var aggressiv mot det! Man får inte ens titta in i boxen.

    En viktig aspekt var att stoet även fick byta miljö, så att hon stod i en annan box när hon behandlades och ”fölade” på nytt. Då slapp hon de negativa minnena från den förra boxen.
    Detta är förmodligen första gången denna typ av hormonbehandling använts vid Foal rejection syndrome.

    Denna artikel har tidigare publicerats i Avelsextra 2014

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden