Hoppning
29 mars 2019 21:03
Ridsportplus

Sissela Smith fick tacka nej till sitt wild card

Inget GHSMed stor besvikelse fick Sissela Smith tacka nej till sitt wild card till Gothenburg Horse Show. Nu siktar hon istället mot Nations Cup och femstjärniga tävlingar med Charmonix CC.

Sissela Smith fick tacka nej till sitt wild card
Sissela Smith fick tacka nej till GHS med Charmonix CC. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För några dagar sedan presenterade Ridsport vilka två U25-ryttare som fick wild cards till Lövsta Future Challenge Jumping U25 vid Gothenburg Horse Show (läs mer här). Bland dessa fanns inte Sissela Smith, som slutade på femte plats i poängsammanställningen och har haft ett kanonmeeting vid spanska Sunshine Tour. Sissela var tilltänkt att rida vid GHS, men fick tacka nej till sitt wild card. Orsaken är en skada på Sisselas främsta häst Charmonix CC (HOST sto f-080e Clearway-Acorado, uppf Reimer Blanck).

Sissela har tillbringat de fem senaste veckorna vid spanska Sunshine Tour. Med sig hade hon sju hästar från sin arbetsgivare CC Holsteiner Breeding, och målet var att få mer kött på benen i de största klasserna. Och det har gått bra för Sissela i Spanien. Med Charmonix var hon placerad i fem av de sju starterna, och de debuterade i Grand Prix över 1,55 med placering. Med en 8-åring red Sissela felfritt i 1,45, med en annan häst red hon 1,50 med ett nedslag och en unghäst blev kvalad till Falsterbo.
– Nu har jag fem hästar som går svår hoppning och det känns jättebra, säger Sissela till Ridsport.

180714_falsterbo_jennyschwielerstaaf_sisselasmithimg_9531
Casemiro CC var en av hästarna Sissela hade med sig till Sunshine Tour, här ses de vid Falsterbo Horse Show förra året. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Inte samma power som vanligt

Med Charmonix CC kvalade hon till GP-klasserna redan i de första kvalen. Det var i den första GP:n som hon blev placerad efter att ha ridit på fyra fel. I den andra GP-klassen valde hon att utgå.
– Jag kände att vi inte fick till det, det var ett störmoment och hon stod emot när vi gick mot ettan. Det var inte samma power och bjudning i henne som vanligt.

Den spanska veterinären som undersökte Charmonix vid tävlingen trodde inte att det var något allvarligt, men väl hemma upptäckte Sisselas egen veterinär att Charmonix hade en liten förändring i gaffelbandet.
– Det var en liten prick typ, och med en ”quick fix” hade vi kunnat rida i Scandinavium, men då hade det varit stor risk att det sedan kunde bli värre och hela hennes karriär kanske skulle vara över.
– Det var inget svårt beslut att bestämma att vi skulle stå över Scandinavium. Jag vill inte chansa, Charmonix är för viktig och hon gör allt för mig.

En dröm att rida vid världscupfinalerna

Även om Sissela inte ville chansa och rida i Göteborg, är det förstås ändå en besvikelse att inte få rida där när det är något hon velat göra så länge och planerat för ända sedan förra året.
– Scandinavium är roligt, det har varit en dröm att få rida där under en världscupfinal. Charmonix briljerade i 1,55, hon hade verkligen platsat i Scandinavium men jag vill inte riskera min häst.
– Det är en ganska jobbig känsla mentalt, jag kommer nog stanna hemma och rida istället för att åka och titta på tävlingarna i Göteborg, säger Sissela, men tillägger att hon inte riktigt har bestämt sig.

Sissela är 24 år så hon har ett år kvar som U25-ryttare. Hon tycker att möjligheten att som ungdomsryttare få kvala till internationella klasser är mycket värdefull.
– Det hade inte varit lite lätt annars att få rida de stora klasserna, det är så stor konkurrens i seniorklasserna med många på kö.

Ägarna har tackat nej till stora bud

Förhoppningen är nu att Charmonix ska vara fräsch och tillbaka på banan i maj. Planen är att rida flera tre- och fyrstjärniga tävlingar och förhoppningsvis någon femstjärnig. Sissela hoppas också på att få rida någon Nations Cup under säsongen. Att få rida en så talangfull häst som Charmonix är något som Sissela sätter stort värde på.
– Jag vet att hennes ägare fått väldigt stora bud på henne men tackat nej, så jag är väldigt tacksam över att jag får fortsätta rida henne.
– Det är många som skulle ha sålt på dessa bud, men de är inte redo att sälja henne ännu.

 Sundbyholm 150419 Claes Pettersson/Åby. Photo: Roland Thunholm Code:718 35
Claes Pettersson är en av Sisselas arbetsgivare. Foto: Roland Thunholm

Charmonix ägs av Sisselas arbetsgivare CC Holsteiner Breeding, som drivs av Carin och Claes Pettersson i Norrköping.
– Vi sätter inga gränser på hur bra hon kan bli, och Claes och Carin lägger ner massor av tid och pengar för att satsa på Charmonix mot femstjärnigt.
– Vi har också flera unga hästar att arbeta med mot framtiden, de satsar oerhört mycket och det är få som har turen att ha så jättebra arbetsgivare, avslutar Sissela.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden