Hoppning
24 augusti 2021 21:37
Ridsportplus

Sissela Smith lämnar CC Holsteiner Breeding

Nya äventyrSissela Smith lämnar jobbet som beridare hos CC Holsteiner Breeding för att prova vingarna på annat håll. "Svårast blir att lämna Casemiro", säger Sissela.

Sissela Smith lämnar CC Holsteiner Breeding
Sissela Smith och Casemiro CC när de blev tvåa i 1,50-finalen i Sweden 7-Star Spring Tour i Falsterbo i juli. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Beslutet att lämna CC Holsteiner Breeding var inte helt enkelt. Men efter fem år som CC:s beridare och fina framgångar med både SM-medaljer och internationella topplaceringar kände Sissela Smith att det var dags att prova vingarna på egen hand.

– Jag har fått ett erbjudande om att starta egen verksamhet på Tärnö Säteri hos Dan och Tina. De köpte det för ett år sedan och satsar stenhårt på att bygga upp en av Sveriges finaste ridanläggningar. De trycker på gasen och jag trycker på gasen, det är härliga människor och framtiden känns väldigt spännande, säger Sissela Smith.

Ägarna till Tärnö Säteri är paret Dan Eriksson och Tina Ratcovich Eriksson. Tinas 13-åriga dotter Junie Ratcovich tog nyligen brons i children-SM i Mantorp, medan 15-åriga dottern Filippa Ratcovich red in som tolva i kategori C på ponny-SM. Med satsningen på Tärnö Säteri vill Dan Eriksson och Tina Ratcovich Eriksson erbjuda både träningsfaciliteter och tävlingar av toppklass.
– Det är häftigt att kunna var på ett ställe som är så satsande – inte bara för sig själva utan även för sporten. Inomhustävlingar finns det inte så många av i det här området, det tillför mycket till själva sporten, säger Sissela.

Tufft att lämna Casemiro

Sissela är oerhört tacksam över tiden hos CC Holsteiner Breeding med Claes och Carin Pettersson i spetsen.
– Allting är väldigt nytt, men de förstår att det är ett naturligt steg för mig att ta. Vi har byggt upp det här varumärket och haft det jättefint tillsammans. Jag har jobbat för andra människor i sju år och nu är det dags för mig att satsa på mitt eget varumärke ihop med andra hästmänniskor, säger Sissela, som jobbade två år hos Rolf-Göran Bengtsson innan hon började hos CC.

Förhoppningen är att kunna fortsätta samarbetet med Claes och Carin Pettersson, inte minst när det gäller bästa hästen Casemiro CC som Sissela nyligen tog SM-silver med i Mantorp.
– Det svåraste med det här beslutet är att behöva lämna Casemiro. Jag får tårar i ögonen bara jag pratar om det. Jag har jobbat med Casemiro i fyra år, vi har gjort en sådan resa tillsammans och jag lämnar också min plats i landslaget.
– Jag har sagt att jag gärna vill fortsätta rida honom, men vi får se vad de bestämmer sig för.

– Vi får se vad framtiden har att ge. Till årsskiftet har jag möjlighet att öppna dörren för nya hästägare och andra samarbetspartners. Det blir en nystart – och det känns både lite läskigt och spännande på samma gång. Det är en otrolig anläggning jag får vara på, med de absolut bästa förutsättningarna för att utbilda och träna hästar.

Sissela kommer att tävla säsongen ut hos CC innan hon drar igång på Tärnö Säteri någon gång runt årsskiftet.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att starta eget, men det är rätt tid för mig nu. Jag är 26 år och tillräckligt mogen, jag vet att det kommer ta tid och att jag kommer få ta något steg tillbaka. Jag har gjort en härlig resa och tagit fram hästar med CC – det ger mig också självförtroende att göra det med andra hästar och hästägare. Jag tar med mig all rutin som jag har härifrån och från Rolf, och jag har stark support från familj och vänner. Jag vet att det kommer bli mycket jobb, säger Sissela.

”Hade inte varit här annars”

Planen är att bo kvar med sambon i Norrköping tills vidare och pendla till Tärnö, som ligger nordväst om Nyköping.
– Det tar mig 45 minuter att köra dit. Vi börjar så i alla fall, säger Sissela.

Innan det är dags att bryta sig loss väntar dock en fullspäckade tävlingshöst med CC, som till helgen innebär Champion of the Youngsters med tre unga hopptalanger.

– Utan CC hade jag aldrig varit där jag är idag. De tog in mig för fem år sedan och satsade på en ung tjej som var ganska grön. Jag hade inte varit på den här nivån annars, både när det gäller allt de har gjort för mig och resan vi har gjort tillsammans. Vi har gjort enorma framsteg – vi är ändå i B-landslaget med en häst som vi har tagit fram ihop. Utan CC hade jag aldrig fått den här möjligheten heller.

”Precis rätt person för vårt team”

Tina Ratcovich Eriksson och Dan Eriksson ser fram emot Sisselas flytt till Tärnö Säteri. Tanken är att Sissela ska träna båda döttrarna och när det är möjligt även finnas med på tävling.
– Sissela är otroligt duktig och ambitiös och vi är mycket glada över att få in Sissela i vårt team runt Tärnö. Vi känner att hon är precis rätt person för vårt team och att hon kan bli en fin förebild för tjejerna, säger Tina.

Tina och Dan driver dessutom bolaget Greenbreed tillsammans med Jens Fredricson. Ambitionen är att föda upp samt köpa in topphärstammade hästar för förädling mot försäljning och sport. Tanken är att Sissela ska rida Greenbreeds hästar ihop med Jens Fredricson.
– Jens kommer fortsatt att ha rollen som kvalitets- och utvecklingsansvarig gällande avel, utbildning och sport, fortsätter Tina.

Även Jens fru, ryttaren och veterinären Isabelle Fredricson, ingår i Greenbreed.
– Isabelle är också mycket delaktig i arbetet.

Det handlar både om yngre och äldre hästar, samtidigt som det fyller på med föl och unga hästar underifrån. Nyligen köpte Greenbreed fyra föl på auktion i Belgien och målet på sikt är att bedriva avel på Tärnö Säteri.
– Vi har pratat med Jens och Sissela om hur vi ska samarbeta för att nå bästa resultat och framförallt träna, säger Tina.

– Tärnö Säteri har stora ambitioner att utvecklas till ett nationellt tränings- och tävlingscenter av högsta kvalitet, fortsätter hon.

Att det är Sissela som får träda in i teamet på Tärnö har personliga skäl – i dubbel bemärkelse. Tinas far är Roland Nilsson, välkänd ridsportprofil som har byggt världscupfinalen två gånger och kallats världens bästa banbyggare, och hans fru är tidigare landslagsryttaren Lena Nilsson.
– Vi känner Sisselas familj sedan lång tid tillbaka och det är en otroligt kärleksfull, varm och hårt arbetande familj. De har verkligen hjärtat på rätta stället och det känns väldigt fint med ett samarbete.

– Förutom att Sissela är en duktig ryttare har vi också en härlig personkemi. Hon är verkligen en person som ger god energi, säger Tina Ratcovich Eriksson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden