Hoppning
17 februari 2020 19:20

Sissela Smith väljer bort Göteborg för Sunshine Tour

Solig uppladdningSolen i Spanien framför inomhustävlingar i Göteborg. Svenska Sissela Smith är en av många ryttare som vässar utomhusformen på Sunshine Tour. "Visst gör det ont i hjärtat att välja bort GHS, men jag har en större plan för året och tror att Sunshine Tour kan hjälpa mig", säger Sissela Smith som även kommer att gästblogga från touren här på Ridsports sajt.

Sissela Smith väljer bort Göteborg för Sunshine Tour
Sissela Smith är på plats i Spanien. Foto: Pressbild Sissela Smith/CC Holsteiner Breedings

25-åriga Sissela Smith från Norrköping tillhör gruppen av lovande unga ryttare som knackar på dörren till landslaget. För att komma väl förberedd till den viktiga utomhussäsongen väljer Sissela att tävla i Spanien. Hon checkar in i Vejer de la Frontera, precis som hon gjort de senaste fyra åren, för Sunshine Tour.

– Jag har tre Grand Prix-hästar för tillfället och jag är redo att ta nästa steg upp i de stora klasserna. Jag vill också kunna vara med och fajtas i de tävlingar jag ställer upp i, inte bara delta. Sunshine Tour ger mig och hästarna de tävlingserfarenheter som vi behöver i det här läget, berättar Sissela Smith för RidersLiveTV.

Många hästar på plats i solen

Sissela Smith är beridare hos CC Holsteiner Breeding och har en långsiktig plan för att bygga upp och ge sina hästar de absolut bästa förutsättningarna. Hennes team har med sig nästan hälften av stallets hästar och de finns på plats i Spanien under tourens alla sex veckor.

– Anläggningen och banorna är helt fantastiska här och det är väldigt hög standard på startfälten. Otroligt skickliga banbyggare gör att det är möjligt att bygga upp hästarna i rätt takt. Närheten till tävlingarna, att vi inte behöver resa hela tiden, ger bra förutsättningar. Det blir väldigt lugnt och harmoniskt.

Dyraste touren bland många

Sissela Smith råkade ut för en svår olycka förra våren då hon blev trampad i huvudet vid en omkullridning. Trots detta kunde hon ställa upp under GCT på Stockholms stadion, bara tre veckor efter olyckan.

Nu är hon helt redo för de stora tävlingsbanorna.

I Spanien pågår flera tourer den här tiden på året. Sunshine Tour är den största med störst prispengar men också den dyraste att åka till.

– Här är det framför allt ett stort tävlingsfokus. Det är en gammal serie som har optimerat alla förutsättningar för att tillhanda hålla de bästa tävlingarna, de flesta som har kommit hit en gång vill komma tillbaka år efter år. Många försöker sälja någon häst på plats för att på så sätt finansiera vistelsen här, så det är också mycket handel, berättar hon.

Bor i hästtrailern

Sissela och teamet bor tillsammans i sin trailer. De har en favoritplats lite i utkanten nära ett fik och stallarna som de försöker boka varje år.
– Jag städar ut hästdelen i trailern och får en walk-in closet och mer plats. Det är trångt men funkar väldigt bra!

Sissela_1003
Emma Cervin är huvudgroom hos Sissela Smith och Hanna Elofsson jobbar som frilansgroom under veckorna i Spanien. Foto: Sissela Smith

Många toppryttare är på plats och flera andra svenska ryttare, bland annat Jacob Hellström och Pontus Westergren. Sissela beskriver en härlig och generös stämning mellan ryttarna. Inte sällan går man banan tillsammans och pratar om olika upplägg och strategier.

– Vi brukar också ha återkommande söndagsmiddag där vi tar fram lite bubbel och firar veckans framgångar. Vi gör också någon utflykt tillsammans, speciellt om Henrik Ankarcrona är här.

OS-året öppnar upp

Sissela pratar med värme och eftertryck om förbundskapten Henrik Ankarcronas engagemang för de unga ryttarna. Ett OS-år som i år ger mer utrymme för några av de yngre ryttarna att få chansen då landslagsryttarna sparar sina bästa hästar.

– Vi har mycket att tacka Henrik för. Han ser oss och ser till att även ge de yngre chansen. Det är väldigt motiverande för att fortsätta att jobba hårt. Det finns många bra ryttare i Sverige och konkurrensen är väldigt hård. Mitt mål i år är att kunna rida någon nationshoppning och fler femstjärniga tävlingar, säger Sissela Smith.

TV-magasin och gästblogg på Ridsport

RidersLiveTV i samarbete med Tidningen Ridsport sänder totalt sex sammandrag från Sunshine Tour varje onsdagskväll med start klockan 20.

Dessutom gästbloggar Sissela Smith på Ridsports sajt med start redan denna veckan.

– Det ska bli kul, jag kommer att berätta om vårt upplägg, om unghästarna som hoppar tisdagar till torsdagar och våra äldre som tävlas torsdag till söndag. Det blir kul att berätta om allt som sker här, det är som en egen liten värld, säger Sissela Smith.

Fakta

Tränar för Rob Ehrens

Namn: Sissela Smith
Ålder: 25 år
Yrke: Beridare hos CC Holsteiner Breeding i Norrköping som ägs och drivs av Claes och Carin Petterson.
Tränas av: Sissela har, sedan ett år tillbaka, bytt tränare till Rob Ehrens. En mycket medveten strategi för att kunna konkurrera med de allra bästa.
– Jag och Rob klickade på en gång. Vårt samarbete är till stor del anledningen till de framgångar som har börjat komma det senaste året. Vi har en tät kontakt även om han bor i Holland. Utanför våra träningar så hörs vi var och varannan dag och pratar upplägg och analyserar videor på ritter till exempel. Jag har förstått att jag behöver lägga i en växel till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden