Dressyr
12 augusti 2017 14:18

Sju svenskar till EM-final

Tre unga ryttare, två svenska childrenryttare och två juniorer är klara för EM-final i Holland efter lördagens kval. Finalerna rids i morgon, söndag.

Sju svenskar till EM-final
Cecilia Bergåkra Berglund är klar för kürfinalen på EM för unga ryttare. Roland Thunholm

De svenska framgångarna på EM för ungdomar i Roosendaal, Holland, fortsätter. Efter lagbronset i klassen för unga ryttare är nu tre svenska ekipage vidare till finalen för unga ryttare – detta har endast Tyskland, Holland och Storbritannien lyckats med förutom Sverige. 
– Det här är trevligt för stämningen! Och det här är ett av de bättre Europamästerskapen för ungdomar som Sverige har gjort, just det att det har gått bra både för de unga ryttarna och junioerna, säger Kerstin André som är supervisor för de unga svenska dressyrryttarna och med på plats i Samorin. 

Allra bäst av svenskarna i lördagens individuella kval var Cecilia Bergåkra Berglund och Primavera (SWB sto f 2003 e Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäk äg Sigrid Bergåkra Berglund). De slutade sjua med 71,747 procent efter ett jämnt program. 
– Hon rider alldeles förtjusande, säger Kerstin André. 

Cecilia Bergåkra Berglund får sällskap till finalen av sina lagkamrater Sofie Andersson/Csi och Emelie Aldenfalk/Winton, som också gjorde riktigt fina ritter under lördagen.
– Alla har verkligen leverat. De har visat på starka nerver, Sofie har till exempel gjort personbästa i båda sina starter, säger Kerstin André. 
– Rent ridtekniskt är det här gänget riktigt duktiga. Det som fattas för att ta medalj är lite mer fasionabla hästar. 

Ludwig Wilken och Capo Knight kom på 30:e plats och missar kürfinalen.

Cecilia Bergåkra Berglund är den i svensktrion som är närmast en medalj – även om hon på pappret inte är någon given medaljkandidat.
– Men man vet aldrig, allt kan hända. Hon har ett program med hög svårighetsgrad där hon staplar svårigheter ovanpå varandra och det kan ge bra betalt, säger Kerstin André.  

I mästerskapet för children tog två svenska ekipage plats i söndagens final. Det är Daniela Knutsson/Tracy Chapman och Moa Stenman/A. My Pleasure Sow.

(Uppdaterad) Senare på lördagskvällen tog sig även de svenska juniorekipagen Evelina Söderström/Weihenstephaner och Ebba Kjellberg/Boegegardens Limbery sig vidare till söndagens finaler. Därmed har Sverige rekordstort antal finalekipage på ett ungdoms-EM. 

Resultat, unga ryttare

Resultat, children

Resultat, juniorer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden