Sverige
30 maj 2019 09:08

Sjuka ponnyer behandlades inte av veterinär – ägaren döms för djurplågeri

DomEn hästägare har dömts för djurplågeri sedan hans ponnyer inte behandlats av veterinär då de var sjuka i fång.

Sjuka ponnyer behandlades inte av veterinär – ägaren döms för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Darius Murawski/Istock

De två shetlandsponnyerna visade sig lida av fång, varav en så svårt att den låg ner, när polis, länsstyrelsens djurskyddshandläggare och veterinär kom till gården. Då hade en djurskyddshandläggare strax innan varit i kontakt med djurägaren, en äldre man i Piteåtrakten, efter att två anmälningar på kort tid inkommit om ponnyerna. Enligt en av de anonyma anmälningarna hade ponnyerna svårt att stå upp och stapplade fram, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

När djurskyddshandläggaren först var i kontakt med hästägaren berättade ägaren att han inte tänkte ta veterinärhjälp. I stället uppgav han att han behandlade hästarnas fång själv enligt hur han hade läst på nätet att man skulle göra, skriver Piteå-Tidningen.

När bland annat veterinären kom till gården var ponnyernas tillstånd så allvarligt att rekommendationen blev avlivning. Mannen ska då, enligt Piteå-Tidningen, ha sagt att han själv skulle utföra avlivningen. I annat fall skulle ett beslut tas gällande omedelbar avlivning.
Hästägaren nekar till brottet, men döms för djurplågeri. Straffet blir dagsböter och villkorlig dom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden