Sverige
4 april 2019 13:55

Skadade hästar kostar 100 000-tals kronor för ridskolor

HältorEn ridskola har kostnader på i genomsnitt 170 000 kronor varje år för skadade och utdömda hästar. Mikael Theorén från Agria presenterade fakta på Hästföretagarforum och gav tips på hur ridskolehästarna kan bli mer hållbara.

Skadade hästar kostar 100 000-tals kronor för ridskolor
Annika Aronsson från Vetlandaortens Ryttarförening och Mikael Theorén från Agria. Foto: Anna Nyberg

Hälften av alla behandlingskostnader hos Agria gäller hälta eller ledinflammationer, vilket fick försäkringsbolaget Agria att starta kampanjen Stoppa hältan för ett par år sedan. På Hästföretagarforum presenterade Mikael Theorén, affärsområdeschef för Agria Häst och Lantbruk, uppgifter om vad halta och skadade hästar kostar en ridskola.
− Vi har tittat på tio olika ridskolor med mellan 13 och 55 hästar på anläggningarna. I snitt har en ridskola årliga kostnader på 70 000 kronor för behandling av sjuka och skadade hästar, och dessutom 100 000 kronor i kostnader per år för utdömda hästar, sade Mikael Theorén.
Undersökningen visade att i flertalet fall hade de utdömda hästarna varit ganska kort tid på ridskolan, ett eller två år, när de avlivades på grund av hältproblem.
− Var noggranna när ni köper in hästar till verksamheten, var Mikael Theoréns kommentar till det.

Det är inte bara kostnader i reda pengar när hästar blir halta, eller när det kommer in en smitta i stallet, utan det handlar också om inkomster som uteblir när lektioner och kanske tävlingar måste ställas in.
− Det kan också handla om uteblivna intäkter från cafeteria och annat. Dessutom får personalen arbeta med konvalescens och rehabilitering i stället för att göra annat. En annan följd är att övriga ridskolehästar får gå mera, med följden att även de riskerar skador.

Mikael Theoréns råd för att förebygga skador var att ge hästarna schemalagd vila och återhämtning, liksom att se till att både arbete och underlag varieras.
− Många hästar går i samma ridhus hela tiden, möjligen i olika varv. Förlägg ridlektioner ute i naturen. Hästar dör inte av regn, och inte människor heller.

Passet avslutades med att Annika Aronsson från Vetlandaortens Ryttarförening berättade hur klubben klarade ett kvarkautbrott 2014. De stängde anläggningen helt i flera månader, och sedan dess lever noggranna rutiner vidare på anläggningen, men inte utan motstånd.
− Jag blir fortfarande ifrågasatt när jag kräver karantänstall för nya hästar, och klädbyte och noggrann handtvätt när man går emellan de olika stallen, berättade Annika Aronsson.
Hennes råd var att helst ta in nya hästar på sommaren.
− Man får visserligen offra en annan häst som den delar hage med, men då kan den gå där över sommaren.
− Se också över ridskolans avbrottsförsäkring, tipsade Annika Aronsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden