Fälttävlan
4 november 2022 15:00
Ridsportplus

Skadan blev en nystart för Magnus Gällerdal

Ridsport 50 årMagnus Gällerdal och hans omskolade galoppörer var ett utropstecken i svensk fälttävlan i början av 2000-talet. Karriären tog abrupt slut när Keymaster xx bröt benet mitt under OS i Hongkong.

Skadan blev en nystart för Magnus Gällerdal
Keymaster och Magnus Gällerdal vid OS i Aten. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Magnus Gällerdal, 43, berättar om händelsen som om det vore i går. Ekipaget red för Sverige i OS 2008 och var på väg mot det sista hindret i terrängen. Keymaster xx (val f -93 e Eighty Eight Keys-Stradavinsky, uppf Fillinge Förvaltning AB) flöt fram med sina karaktäristiskt spetsade öron.
    – Jag kände hur något hackade till. Vi gick i mål, men han var rejält halt och vi tvingades operera på plats, säger Magnus Gällerdal 14 år senare om mästerskapet som blev både hans och Keymasters xx sista stora framträdande.
    – Han opererades med skruvar i höger fram och kunde gå några lägre klasser. När en omoperation blev aktuell bestämde vi oss för att avstå – han var lite sliten och trivdes bra i hagen hos mina föräldrar. Han fick njuta som pensionär fram tills 2018 då vi i samband med en kort tids sjukdom tvingades ta bort honom. Det var väldigt tungt och känslosamt.

    Som den strategiskt tänkande ryttare han är hade Magnus Gällerdal redan några hästar på gång. Men omständigheterna talade för ett definitivt val. Det första barnet kom 2012 och läkarstudierna var inne i slutskedet.
    – Det var dags för nästa fas i livet. Varför läkare? Dels är det roligt att kunna göra skillnad i folks liv, dels är det intressant att lära sig hur vår fantastiska människokropp fungerar.

    Liten omfattning på hästarna idag

    Magnus Gällerdal lever med hustru och fyra barn i en by utanför Lund och arbetar som allmänläkare i Sjöbo. Han är projektledare för en omorganisation till teamarbete, vilket han verkligen brinner för.
    – Vad gäller hästarna har jag enstaka elever och håller ett par kurser per år. Det är en liten omfattning.

    I dag är det fler ryttare som tänker utifrån hästens perspektiv.

    Men. En gång ryttare, alltid ryttare. Under en morgonpromenad med barnen berättar han om tankegångarna på telefon:
    – Vi har börjat fundera på nya projekt – bland annat att åter flytta till en gård. Det vore roligt att engagera sig på något sätt igen. Det är viktigt att utvecklas.

    På tal om utveckling är Magnus Gällerdal positiv till den riktning som ridsporten generellt har tagit.
    – Kvaliteten är mycket högre i dag. Det är fler ryttare som tänker utifrån hästens perspektiv, som har filosofin att se varje häst som en individ och matcha den utifrån dess specifika egenskaper. Här har vi fina förebilder, som Jens och Peder Fredricson.

    Genuin hästkultur i fokus

    Magnus Gällerdal var själv en sådan förebild under sin tid i landslaget. Han red familjens uppfödningar; fullblod som först gått några säsonger på banan innan de skolades om och blev fälttävlansatleter, matchade med klassiskt horsemanship. En inställning som Magnus fick med sig från sin uppväxt på föräldragården och  som han förädlade på Irland.
    – Jag var där 1998, direkt efter gymnasiet. Jag ville ge ridningen en chans och på Irland är det lite mer avslappnat och naturligt, med glädje och genuin hästkultur i fokus.

    Fakta

    Badminton är bästa minnet

    Magnus-ridsport-
    Familjen funderar på att åter flytta till en gård. Foto: Emil Holmgren
    • Namn: Magnus Gällerdal.
    • Bor: Revingeby utanför Lund.
    • Ålder: 43.
    • Familj: Hustrun Holly, barnen Millie, 10, Aiden, 8, Ossie, 6, samt Joshua, 1.
    • Gör: Allmänläkare i Sjöbo.
    • Meriter i urval: 17:e och bästa svenska fälttävlansryttare i Aten-OS 2004, 13:e i Badminton 2005, åtta i VM i Aachen 2006, fyra med laget vid OS i Hongkong 2008.
    • Bästa minne: Terrängen i Badminton 2005 med Keymaster xx. ”Publiken! Helt enormt att få rida där”.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden