Sportnytt
2 juli 05:55

Skarpt läge väntar i Aachen

InternationelltMed start på tisdagen drar stortävlingarna i Aachen igång - under veckan ska de sista bitarna falla på plats i det OS-pussel som just nu läggs. Sverige skickar en trupp med ryttare och kusk i hoppning, dressyr och körning.

Skarpt läge väntar i Aachen
Tävlingarna i Aachen är för många nationer i år platsen där OS-lagen kommer att utkristalliseras. Foto: Kim C Lundin

Den 8 juli är sista dagen för OS-deltagande nationer att anmäla sina ekipage från långa listan. För svensk del är det dressyren i Aachen som kommer att vara den sista avgörande tävlingen som ska vaska fram vilka två ekipage som gör Patrik Kittel och Therese Nilshagen sällskap till Paris.

Kapten Bo Jenå har dock slagit fast att även ekipage som inte rider i Aachen i högsta grad fortfarande är OS-aktuella.

Kittel och dressyrledningen ska även välja vilken häst han tar med sig – sedan tidigare har Touchdown fått tummen upp men nu startar han senaste tillskottet Jovian i Aachen.

Under blågul flagg tävlar i veckan även Sofie Lexner/Inoraline W, Juliette Ramel/Gideon K.H. och Malin Wahlkamp-Nilsson/Zackson i de femstjärniga klasserna, medan Tinne Vilhelmson Silfvén kommer till start i de fyrstjärniga klasserna med Hyatt.

De femstjärniga dressyrklasserna inleds med Grand Prix och Nations Cup på torsdag morgon, därefter är det Grand Prix Special och avgörandet i lagtävlingen på lördag. Tävlingarna avslutas med kür på söndag.

Flera nationer, bland annat Tyskland, väntar med att presentera sitt OS-lag till efter Aachen.

Rutinerat hopplag på plats

Hoppningens OS-lag är redan uttaget, men i Aachen tävlar två av OS-ryttarna – Henrik von Eckermann startar Cadjanine Four Seasons Z och Iliana, samt Steely Dan i klasserna för yngre hästar.

Peder Fredricson tar med sig Alcapone des Carmille och H&M Bahia, och får sällskap av Petronella Andersson som kommer med tre hästar till de högsta klasserna – Odina van Klapscheut, Ollister du Lys och Opaline de W&S. Amanda Landeblad kompletterar truppen med For Killy och Little Clara till CSIO-klasserna.

Hoppningen inleds på tisdagen med uppvärmningsklasser och på torsdag väntar Nations Cup under kvällen. Rolex Grand Prix avslutar på söndag.

Unga ryttare till Aachen

Sverige skickar även två unga ryttare till anrika Aachen – Beata Hermelin rider sin Ashgrove Cornado i hoppningens enstjärniga tour, medan Laura Laustsen startar Chupa Chup A S i ungdomsdressyren.

Som vanligt rids även fälttävlan i Aachen, men där finns inga svenska ekipage i startlistan i år. Fyrspannen drar igång på torsdag, och där är Fredrik Persson ensam svensk kusk. Han har med sig Fasco, Hertog Jan, Judson, Kaptain och Kermit.

Ridsport är på plats i Aachen och rapporterar under veckan.

Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida
Arrangören sänder live
Samtliga ryttare och hästar till Aachen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden