Världen
6 november 2019 10:26

Skärpta kontroller av hårt spända nosgrimmor

Gapande hästmunnarHästens välfärd är en het potatis både inom ridsporten och bland djurrättsaktivister. Nu vill den internationella hästforskarorganisationen ISES skärpa kontrollerna av nosgrimmor i alla grenar.

Skärpta kontroller av hårt spända nosgrimmor
Hårt spända nosgrimmor stressar och kan skada hästen – och förekommer inom alla discipliner, enligt ISES. Arkivbild: Lotta Gyllensten

Det ska gå att få in två vuxna fingrar mellan hästens huvud och nosgrimman, annars är den för hårt spänd. Det är grundregeln.

Nyligen visade dock en studie att 93 procent av nosgrimmorna på hästar som tävlades internationellt, främst i dressyr och fälttävlan, hade för hårt spända nosgrimmor. 44 procent var till och med så hårt spända att det inte ens gick att få in något finger över huvud taget.

Föga överraskande visar studier att hårt spända nosgrimmor är förenade med såväl lidande som skador i hästens mun. Hårt spända nosgrimmor hindrar också hästen från att bland annat svälja, gäspa och tugga ordentligt.

FEI-stewards har sedan 2016 instruerats att använda ett pekfinger i samband med kontroll av nosgrimmor på internationella tävlingar, men forskning visar att det inte är tillräckligt.

ISES, den internationella organisationen för hästforskare, har nu gått ut med ett officiellt ställningstagande, där man vill se en skärpt kontroll av nosgrimmor i alla grenar. Kontrollen bör dessutom standardiseras, så att det blir lika överallt, och gapande munnar ska betraktas som ett tecken på felaktig ridning eller utrustning. Detta enligt ISES.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-