Sverige
6 augusti 2014 13:52

Skogsbranden sprider sig

Den stora skogsbranden i Västmanland fortsätter att sprida sig och allt fler människor och djur har fått lämna sina hem. Nu sällar sig Evidensia Djursjukvård Strömsholm och Ridskolan Strömsholm till de hjälpandes skara.

Ridsport berättade i går om stallägare som har tagit emot evakuerade hästar och hästägare som har fått evakuera sina hästar i storbrandens spår. Skogsbranden i Västmanland omfattar nu 16 000 hektar och är fortfarande inte under kontroll även om myndigheterna låter något mer förhoppningsfulla i dag, onsdag.

Aftonbladet berättar om familjen Sevelin/Helmersson i närheten av Ängelsberg som hastigt fick fly från sitt hem på tisdagen. Familjen – som består av två vuxna och fyra barn – körde med eld på båda sidor om vägen i sin flykt. De fick inte med sig sina två hästar och sina får i flykten. Men det visade sig att det gick bra med djuren.
– Det hade brunnit runt hela deras hage, men de har klarat sig, säger Per Sevelin till Aftonbladet.
Däremot har familjen förlorat stall, garage, sädesmagasin, ladugård och vedbodar i branden. Som genom ett mirakel står dock boningshuset kvar. 

Ridskolan Strömsholm och Evidensia Djursjukvård Strömsholm berättar i ett pressmeddelande att de öppnar sina dörrar för drabbade djur och djurägare. Detta gäller boxplatser för hästar och övernattningsmöjligheter för människor till självkostnadspris.
– Vi höjer också vår servicegrad för djurägare. Vi har särskilda krisveterinärer och ger fri rådgivning till dem som behöver, säger Eva Engström, marknads- och kommunikationschef på Evidensia Djursjukvård.

På onsdagens eftermiddag gick länsstyrelsen ut med en varning till alla som befinner sig i området innanför vägarna mellan Västerfärnebo, Hästbäck, Ängelsberg och Virsbo. Dessa uppmanas att lämna området omedelbart då vattenbombningar ska påbörjas. 

Länsstyrelsens hemsida med aktuell information.

Så här skyddar du hästen från rökskador. 

Många av Ridsports läsare erbjuder hjälp till drabbade. 

Läs mer om evakueringen av hästar i det branddrabbade området. 

Evidensias pressmeddelande med journummer med mera. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden