Hästägartips
8 maj 2021 10:24
Ridsportplus

Skrubbare tar bort hår och lera

Ridsport testarFår du plats med ett ytterligare verktyg i ryktlådan? Ryktsvampen Tiger tongue kan i sådana fall vara en kandidat.

Skrubbare tar bort hår och lera
Tiger tongue tar effektivt bort smuts och lera. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den svarta skrubbsvampen Tiger tongue kommer från USA och sägs ha samma egenskaper som kattens sträva tunga. Den sträva svampen används med fördel på smuts och gräsfläckar. Svampen levereras vakuumförpackad och när den expanderat till sin fulla storlek mäter den 11,5 x 19,5 centimeter.

Svampen är ingen vidare hjälp vid pälsfällningen men funkar utmärkt på lerfläckar och  svettränder. Eftersom den är mjuk och böjbar är det lätt att vinkla den och arbeta effektivt. En klar fördel när hästen har lera i ansiktet är att det känns vänligt att använda en svamp i stället för att en piggborste.

Dammet sköljs bort

Svampen är effektiv på vita tecken och man gnor snabbt bort de värsta fläckarna, men den sista finishen klarar den inte. En annan fördel är att man slipper dammolnen som uppstår när man borstar en riktigt lerig häst med borste. Dammet blir kvar i svampen och det sköljer man sedan bort.

Förutom att rengöra hästen fungerar svampen utmärkt för att få bort hår från täcken och en riktig vinnare är den vid ingrodda hästkrubbor. Med lite ljummet vatten och en Tiger tongue är den intorkade luserngröten ingen match.

Finns det någon nackdel då? Ja, som med de flesta prylar finns det nackdelar. Ergonomin till exempel, har du problem med smärta i händerna är det ingen höjdare att hålla i den mjuka svampen och rengöra en lerig häst.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. En trevlig och arbetsam kamrat i ryktlådan, som även de känsligare hästarna gillar. Om du inte vill ha den i ryktlådan passar den lika bra i städhinken.

Fakta

Tiger tongue

  • Vad? En svamp med ”egenskaperna hos en katt-tunga.”
  • Funktion? Få bort lera och smuts från hästen.
  • Pris? 99 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden