Hoppning
10 februari 2021 19:00
Ridsportplus

Släpper framtidslöftet på lösdrift: ”Jag är lycklig om hon är lycklig”

Elektrisk hästI fjol toppade hon unghästbedömningen och för unghästutbildaren Linn Hörnvall är det drömhästen. Men det elektriska lilla stoet trivs inte på box och nu släpps Electriphy RW på lösdrift på obestämd tid. "Mår hon inte bra kan hon ändå inte prestera", säger Linn Hörnvall som hoppas få tillbaka sin ögonsten som tävlingshäst längre fram.

Släpper framtidslöftet på lösdrift: ”Jag är lycklig om hon är lycklig”
"Hon lever upp till sitt namn", säger Linn Hörnvall om ögonstenen Electriphy. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I fjol blev Perigueux-dottern Electriphy RW (SWB sto f-16 e Perigueux-Electro) en av Sveriges högst bedömda 4-åringar. Ryttare på ridhästtestet hos SWB Örebro i Askersund var ägaren och unghästutbildaren Linn Hörnvall som då berättade att ”Pysan” var tänkt som hennes framtida tävlingshäst.

En alldeles särartad liten individ som hon fick ögonen på och köpte som föl av uppfödaren Robert Willén. ”Hon var väldigt elektrisk som föl, väldigt känslig, hon var ett sådant föl man inte kunde ta i”, sa hon efter testet som landade på 9-9 i hoppsiffror och hoppdiplom. ”Hon gör mig så löjligt lycklig”, skrev Linn på Facebook efter den dubbelt felfria tävlingsdebuten i augusti. Men under hösten har det skavt alltmer.

– Hon trivs inte riktigt med livet här hos mig. Det är en extremt energisk häst, hon har extremt hög energinivå och trivs inte med att bo på box, säger Linn till Ridsport.

– Jag har försökt ha henne ute morgon till kväll och jag har haft henne med en kompis – men ändå blir hon stressad av att vara inne. Hon gräver hysteriskt i boxen, det är svårt att hålla hull på henne, plus att hon blir fruktansvärt het att rida.

– Hon kommer alltid att vara en pigg häst, men jag vet också att när hon har vilat som 3- och 4-åring och gått på lösdrift i perioder, då har hon alltid blivit rund och fin. När hon har kommit in igen har hon varit väldigt lugn de första dagarna, men sedan har hon stirrat upp sig mer och mer, berättar Linn som till slut tvingats fatta ett beslut.

Blir stjärnan i stallet

Lösningen? Pysan har fått flytta hem till en av Linns bästa vänner Malin Petersson. Hon driver Ponnyverkstan och var ursprungligen inriktad på utbildning av ponnyer, men idag står det främst hästar i stallet. Här ska Pysan gå på lösdrift på obestämd tid. Ett nu självklart beslut, men som inte varit helt enkelt att fatta.

– Jag har funderat mycket på hur jag ska göra med den här hästen. Jag har funderat på att sälja eller försöka själv, men sälja har jag inte hjärta att göra. Jag har varit rädd för att det ska bli problem hos någon annan och att hon ska börja vandra runt. Det är ändå en väldigt speciellt häst.
– Mitt ego har velat ha henne som tävlingshäst, men samtidigt tänker jag att hon ändå inte kan prestera om hon inte mår bra. Det är varken bra för henne eller mig. Nu testar jag det här och hoppas att det ska ge henne bättre förutsättningar att fungera bra som tävlingshäst sedan.

Linn är väldigt trygg i sitt beslut att lämna över tyglarna till Malin, som känner Pysan sedan innan.
– Malin hade Pysan en period som 4-åring, jag vet att hon tycker väldigt mycket om henne. Hon har mycket hästar men mest inridningshästar, där blir Pysan stjärnan i stallet och jag tror det passar henne. Vi får se, antingen mognar hon och så kommer hon hem, eller så får hon vara kvar där.

Tanken är att Pysan ska gå på lösdrift i blandad flock, och att Malin ska träna och tävla henne.
– Malin får ha henne som sin egna och lägga upp det som hon vill. Vi har en bra dialog eftersom vi är goda vänner, men jag har gett henne fria händer. Malin tycker lika mycket om Pysan som jag gör och jag vet att hon kommer att göra sitt bästa för henne.

Om Linn får abstinens är det heller inte långt mellan hennes egen verksamhet i Askersund och Malins ”verkstad”, som bara ligger en timmes bilväg bort.

Photo-2021-02-03-13-22-32
Pysan på lösdriften (hästen i mitten). Foto: Privat

Är stencool på lösdriften

Hästlös blir Linn dock inte med cirka 18 hästar i träning. Det har fyllt på bra i stallet på senare tid och flera unghästar verkar riktigt lovande. 2021 ser ljust ut.
– Jag har flera riktigt fina unghästar som jag tror mycket på, och jag har faktiskt fått några äldre tävlingshästar i stallet som är riktigt fina. Det ska bli roligt i år, säger Linn.
– Verksamheten har växt ganska mycket sista halvåret. Dels har jag väldigt bra samarbeten med flera stora uppfödare, dels har jag bra samarbeten med hästägare. Jag känner mig faktiskt väldigt lyckligt lottad.

Det råder dock ingen tvekan om att det blir tomt utan ögonstenen Pysan, som är en riktig ”Linnhäst”.
– Det har hon varit sedan hon föddes. Redan när hon kom ut tänkte jag ”den där ska jag ha”. Hon passar mig som handen i handsken, men det hjälper inte om jag inte kan erbjuda henne det hon behöver. Jag är lyckligare om jag vet att hon är lycklig.

Första rapporten från lösdriften verkar lovande.
– Hittills säger Malin att hon är som en helt annan häst. Hon är stencool och har aldrig varit så fin att rida som hon är nu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden