Sportnytt
28 februari 2019 09:43
Ridsportplus

Slut på särskilda utrustningsregler för Breeders: ”Krångligt att ha olika regelverk”

Nya reglerEfter höstens Breeders Trophy följde flera turer kring bettreglerna och inför årets Breeders ändras reglerna om utrustning. Därtill syns nyheter i kvalreglerna för vissa åldersgrupper och det har även spikats vad som gäller angående förra årets nyhet med testryttare för 5-åriga hopphästar.

Slut på särskilda utrustningsregler för Breeders: ”Krångligt att ha olika regelverk”
"Att ha olika regelverk har varit krångligt", säger Lottis Levin på Swede Horse. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det kommer att räcka med två felfria rundor i 1,30 eller 1,35 för att kvala 6-åriga hästar till höstens Breeders. Tidigare har tre felfria rundor varit kravet.
Ett skäl till förändringen är det stora utbudet av unghästtävlingar, men Lottis Levin från Breeders ser det inte som en sänkning av kvalitetsnivån.

− Snarare handlar det om att ge fler chansen. Vi vill inte heller pressa 6-åringarna för hårt utan tycker att två felfria rundor kan räcka.
− Jag bedömer det som att vi fortfarande kan behålla en hög kvalitet och samtidigt inte tappa för många hästar till andra tävlingar, fortsätter hon.

Ridsport
Jeroen Dubeldam var testryttare förra året. Här med Mr Vain GJ som vann 5-årsfinalen. Foto: Roland Thunholm

För de 5-åriga hopphästarna fortsätter Breeders med förra årets nyhet, testryttare.
− Det kändes oerhört rätt och vi fick mycket positiv respons, säger Lottis Levin.

De 4-åriga dressyrhästarna tas i år ut via semifinaler, vilket är det nya namnet på uttagningarna. Var dessa ska äga rum är ännu inte spikat.

Lämplighet bedöms

För de unga fälttävlanshästarna införs en lämplighetspoäng.
− Det är viktigt att hitta talanger inom just fälttävlan. Det handlar bland annat om att ha rätt modeller av hästar, och då vill vi ge poäng för det. England har ett liknande system, säger Lottis Levin.

Lämplighetspoäng delas ut för hästens modell som fälttävlanshäst och lämplighet för sporten. Maximalt 2 poäng kan delas ut. Målet med lämplighetspoängen är inte att få fler unga fälttävlanshästar.
− Målet är att få fler hästar med hög kvalitet, säger Lottis Levin.

TR gäller

Den sista stora nyheten är att alla specialregler kring utrustning för häst och ryttare tas bort. Nu är det TR som gäller och inget annat. I höstas ledde Breeders speciella bettregler till att ett ekipage först diskvalificerades efter beslut av överdomaren, sedan fick starta efter beslut av tävlingsledningen.

Slutligen ströks dock ekipagets resultat efter att Disciplinnämnden hade beslutat i ärendet. Breeders dömdes samtidigt att betala 25 000 kronor i böter, för att ha gått emot överdomaren.

Vi har tyckt att det var lämpligt att ha egna regler för Breeders, men nu tycker vi att Svenska Ridsportförbundet kommit i kapp oss.

− Vi förstår att vårt beslut att följa TR ses som en följd av det som hände i höstas, men sanningen är att vi har diskuterat det särskilda regelverket i flera år, säger Lottis Levin.
− Vi har tyckt att det var lämpligt att ha egna regler för Breeders, men nu tycker vi att Svenska Ridsportförbundet kommit i kapp oss när det gäller att värna unghästar. Och att ha olika regelverk har varit krångligt, säger Lottis Levin.

Det nya regelverket har precis publicerats på Breeders Trophys hemsida, och i nästa vecka kommer organisationen med fler nyheter kring arrangemanget.

Reglerna för 2019 finns på Breeders hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-