Sport
19 december 2018 10:23

Swede Horse får böta 25 000 kronor för händelsen på Breeders

BeslutDisciplinnämnden har beslutat att Swede Horse ska böta för att de ändrade överdomarens beslut om att diskvalificera ett ekipage under Breeders Trophy. Swede Horse ska betala 25 000 kronor.

Swede Horse får böta 25 000 kronor för händelsen på Breeders
Böter blev domen för Swede Horse. Foto: Roland Thunholm

Det var i omgång två för de 5-åriga hästarna på Breeders Trophy som en häst reds på ett så kallat bevalbett, vilket ledde till att överdomaren Bengt Sånesson beslutade att ekipaget skulle diskvalificeras. Detta eftersom Breeders har egna regler för betsling, och 5-åringar får enbart betslas med tränsbett, 2- eller 3-delat, med rörliga eller fasta ringar där tygeln är fäst i ringen.

Ryttarens vårdnadshavare lämnade in en protest mot diskvalificeringen, och den protesten ledde till att tävlingsledningen ändrade överdomarens beslut. Ekipaget fick således fortsätta i finalen.

Fyra personer har anmält Swede Horse och tävlingsledaren för brott mot TR 1 mom. 181, där det framgår att tävlingsorganisation, ryttare och medhjälpare skyldiga att följa överdomares beslut.

ÖD:s beslut gäller

I går offentliggjordes beslutet från Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd. Disciplinnämnden meddelar att överdomarens ursprungliga beslut om att stänga av ekipaget gäller och att ekipagets resultat ska strykas. Arrangören Swede Horse ska betala en böter på 25 000 kronor.

Ridsport, Hoppning
Bengt Sånesson var överdomare på den aktuella tävlingen. Arkivbild: Roland Thunholm

Disciplinnämnden noterar  att ”tävlingsledningen inte överlämnat ryttarens protest till överdomaren för ställningstagande. Det framgår tydligt av TR I moment 195.1.2 att protester lämnas till överdomaren, alternativt till sekretariatet med vidarebefordran till överdomaren. Swede Horse har således lämnat ett, för ryttaren positivt beslut, till ryttaren utan att ha rätt till detta. Swede Horses beslut i denna fråga är således att ses som en nullitet, alltså en ogiltig handling”.

”Mycket anmärkningsvärt”

De skriver vidare att det är ”mycket anmärkningsvärt att ledningen för en av Sveriges större och mer betydelsefulla tävling för unga hästar inte synes vara medvetna om den position som domare och överdomare har vid en tävling ”.

Bötesbeloppet har bestämts med hänsyn till tävlingens storlek och utdelade premier. Beloppet på 25 000 kronor kommer att faktureras Swede Horse av Svenska Ridsportförbundet.

I sitt beslut skriver Disciplinnämnden inledningsvis att de kan pröva saken trots att Swede Horse inte är en medlemsorganisation ansluten till Svenska Ridsportförbundet. Detta eftersom överdomare och domare har godkänts i propositionen som var antagen av förbundet och att dessa således var utsända av förbundets som dess officiella funktionärer under Breeders Trophy.

Beslutet kan överklagas fram till den 8 januari.

Regeln

ska ses över

Så skriver Swede Horse på sin site:

”Tolkning av bettregel på Breeders Trophy
Under Breeders Trophy gäller, utöver Ridsportförbundets reglemente för tävling, även tilläggsregler för vilka bett hästarna får ridas på.
I årets 5-årsklass blev en häst diskvalificerad efter andra omgången för att den reds på ett bett som ansågs avvika från regeln om betsling.
Efter att ryttaren lämnat in en protest, omprövades beslutet. Regelskrivningen ansågs av styrelsen för Breeders Trophy att vara otydlig och lämnade utrymme för olika tolkningar. Man valde därför att hellre fria än att fälla. Eftersom en startlista för söndagens final redan var publicerad beslutades att ta med en trettonde startande.

Bettregeln kommer att ses över inför 2019 års tävling.

Hoppning
Final 5-åringar Betsling:  Enbart tränsbett, 2- eller 3-delat, med rörliga eller fasta ringar där tygeln är fäst i ringen är tillåtet. Parerstänger och D-ringar är tillåtet. Bettet kan vara i metall, gummi eller syntetmaterial. Tungsticka är ej tillåtet.”

Från Swede Horses site

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden