Sport
19 december 2018 16:16

Swede Horse överklagar inte Breeders-böter

BöterI går stod det klart att Swede Horse får böta 25 000 kronor. Tävlingsledare Tomas Torgersen förstod redan då händelsen inträffade att det skulle landa hos nämnden och han meddelar att Swede Horse inte kommer att överklaga.

Swede Horse överklagar inte Breeders-böter
Tomas Torgersen är tävlingsledare för Breeders Trophy. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Som Ridsport tidigare har berättat har Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd nu meddelat att överdomarens ursprungliga beslut om att diskvalificera ett ekipaget från Breeders Trophy gäller.

Ekipagets resultat ska strykas och Swede Horse ska betala böter på 25 000 kronor (läs mer om beslutet i tidigare artikel).

En av de 5-åriga hästarna på Breeders Trophy reds på ett så kallat bevalbett, vilket ledde till att överdomaren Bengt Sånesson beslutade att ekipaget skulle diskvalificeras då det inte ansågs godkänt enligt Breeders-reglerna. Ryttarens vårdnadshavare lämnade in en protest mot diskvalificeringen och den protesten ledde till att tävlingsledningen ändrade överdomarens beslut.

Detta baserades, enligt Swede Horse, på att regelskrivningen ansågs vara otydlig och lämnade utrymme för olika tolkningar Ekipaget fick således fortsätta tävlingen. Flera personer anmälde Swede Horse och tävlingsledaren för brott mot TR 1 mom. 181, där det framgår att tävlingsorganisation, ryttare och medhjälpare skyldiga att följa överdomares beslut.

Disciplinnämndens beslutet om böter kan överklagas fram till den 8 januari, men så lär inte ske enligt tävlingsledare Tomas Torgersen som kommenterar läget.
– Disciplinnämnden har fått in ett ärende, behandlat det och fattat ett beslut. Så är det och vi accepterar beslutet.

Ni kommer alltså inte att överklaga?
– Nej, vi ser ingen anledning till det, säger Tomas Torgersen.

Anser du fortfarande att ni gjorde rätt?
– Under tävlingen uppstod en diskussion kring regeltolkningen. Det handlade inte om rätt eller fel, utan snarare om regeln var tydlig. Efter en diskussion med Swede Horses styrelse ansåg vi att det var bättre att fria än fälla.
– Vi var på det klara med att Disciplinnämnden skulle komma att titta på det. Tävlingen var ju inte slut än och för att skydda den enskilda ryttaren var det bättre att ekipaget fick fortsätta och få ett resultat. Om Disciplinnämnden hade fattat ett annat beslut nu, hade det varit ett värre läge om ekipaget inte hade haft ett resultat.

 Vad händer nu?
– Vi sätter punkt för det här ärendet, men eftersom vi har ett årligt återkommande evenemang har vi inlett diskussioner om hur reglerna ska uppdateras för att det här inte ska hända igen. Det är det mest väsentliga.
– Min uppfattning är att det finns ett för stort tolkningsutrymme i formuleringen gällande tillåtna bett. Reglerna har hängt med ett antal år samtidigt som betten har förändrats, och därför måste reglerna uppdateras

Regeln

ska ses över

Så skriver Swede Horse på sin site:

”Tolkning av bettregel på Breeders Trophy
Under Breeders Trophy gäller, utöver Ridsportförbundets reglemente för tävling, även tilläggsregler för vilka bett hästarna får ridas på.
I årets 5-årsklass blev en häst diskvalificerad efter andra omgången för att den reds på ett bett som ansågs avvika från regeln om betsling.
Efter att ryttaren lämnat in en protest, omprövades beslutet. Regelskrivningen ansågs av styrelsen för Breeders Trophy att vara otydlig och lämnade utrymme för olika tolkningar. Man valde därför att hellre fria än att fälla. Eftersom en startlista för söndagens final redan var publicerad beslutades att ta med en trettonde startande.

Bettregeln kommer att ses över inför 2019 års tävling.

Hoppning
Final 5-åringar Betsling:  Enbart tränsbett, 2- eller 3-delat, med rörliga eller fasta ringar där tygeln är fäst i ringen är tillåtet. Parerstänger och D-ringar är tillåtet. Bettet kan vara i metall, gummi eller syntetmaterial. Tungsticka är ej tillåtet.”

Från Swede Horses site

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden