Träningstips
17 augusti 2021 19:00
Ridsportplus

Sluta förlora poäng på skritten

ProffstipsetAtt bibehålla en naturlig skritt med bra övertramp även på kort tygel är inte det lättaste. B-tränaren och domaren Lena Lilja förklarar vad du ska tänka på om du vill få de där 8:orna på skritten.

Sluta förlora poäng på skritten
Lena Lilja är dressyrdomare och tränare. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lena Lilja är B-tränare och domare som tävlat Grand Prix och utbildat flera hästar till svår dressyr. Här ger hon dig sina bästa tips för att inte förlora poäng på skritten.

    1. Mycket vanligare problem än man tror

    Jag skulle säga att det är få ryttare som kan ta tyglarna i fri skritt och behålla en bra skritt på kort tygel. De flesta kan faktiskt inte rida skritten på ett bra sätt, utan lutar sig lite framåt när de tar tyglarna och låser därmed hästen med båda händerna. Med det går skritten direkt från en 8:a till en 4:a. På lång tygel använder hästen sin naturliga skritt. Det är den skritten du vill försöka bibehålla även när du tar tygeln.

    2. Övertramp och fyrtakt med framåtbjudning

    En bra skritt är en 8:a domarmässigt. För att få det betyget ska hästen ha ett ganska gott övertramp. Det kan du själv känna i rörelsen i ryggen – som om hästen ger dig en liten puff varje gång den tar ett steg. Du vill känna att du gungar fram och tillbaka i skritten. Frambenen ska greppa framåt och verkligen ta för sig. I den fria skritten är det viktigt att tänka på att hästen inte går och segar utan marscherar på ordentligt i fyrtakt.

    3. Smyg åt dig tyglarna

    Härifrån gäller det för dig som ryttare att kunna behålla den fina skritten även när du tar tyglarna. Gör du det sakta och fint på ett sätt, så att hästen knappt märker att du tagit tyglarna, kan du behålla schvungen och undvika att hästen stänger av
    ryggen. Hästen ska vara kvar på tygeln och komma upp med ryggen. Driv på lätt för att få hästen att gå framåt och undvika att steget blir kortare. Rörelsen ska inte ändras bara för att du kortar tygeln. Stoppa aldrig upp i handen utan tänk dig att samlingen kommer bakifrån.

    4. Använd volten för att få mjukhet

    Börja  på en volt med hästen lite ställd inåt för att lättare få med hästen bakifrån in i handen. Ta lite mer i innerhanden så att du behåller ställningen och hjälper hästen att behålla en lägre avslappnad form. När du ställer hästen måste du vrida
    om handen, inte bara dra i mungipan. Överarmen måste vara intill kroppen, underarmen vrider du upp lite och så vrider du om handleden. Du använder alltså inte hela handen. För att få hästen mjuk och ställbar i nacken måste den ställa igenom bakom ganaschen så att du ser ögonbågen och näsvingen. Yttertygeln reglerar graden av ställning. Det här är väldigt grundläggande, men jag upplever att många saknar just grunderna i dag.

    5. Ramla inte framåt – driv hästen bakifrån

    Se upp så att du inte ramlar framåt, det är nämligen väldigt lätt hänt. Sitt djupt i sadeln och behåll positionen när du tar tyglarna. Om du hamnar i framvikt kommer du direkt att få problem när du senare ska gå från skritt till trav. Tänk därför att du vill ha hästen framför dig. Luta dig lite bakåt och driv så att hästen är framför skänkeln. När du fått hästen eftergiven och känner att den går på tygeln bakifrån och in i handen, kan du börja leka med samlingen och traven. Har du gjort upptagningen rätt ska det kännas enkelt att komma fram i trav. Gör igångsättningen med underskänkeln lite längre fram, medan du sitter kvar i din position så hästen fortsätter att vara framför dig.

    6. Tänk på tygeltagets riktning

    Tygeltaget ska alltid gå neråt. Om du vill kunna ställa hästen måste bettet inverka på lanerna. Här får du problem om du rider med stångbett, för då kan du inte göra tygeltagen som är så viktiga i många rörelser. Stången inverkar nämligen på båda lanerna och lägger du tryck där bockar hästen ner och hamnar bakom lod. På ett tvådelat eller tredelat bett inverkar bettet bara på ena lanen när du vill ställa.

    Fakta

    Lenas tips

    Lena har ett system för att lära sina elever de olika skänkellägena.

    • Läge 1 är längst fram som vid en galoppfattning.
    • Läge 2 är normalläget som manar till trav och arbetar underhållande.
    • Läge 3 är lätt tillbakadragen för skänkelvikningar.
    • Läge 4 är längst bak och samlar hästen.

    Om du använder systemet med siffrorna blir det väldigt enkelt att checka av om du har skänkeln i rätt läge och du kan lättare rätta dig själv.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden