Hoppning
2 november 2022 12:12
Ridsportplus

SM-debutanten: ”I början hade vi alltid fyra eller åtta fel”

SM-debutantAtt hon själv skulle ta sin unghäst hela vägen till senior-SM var något som Jennifer Krogh bara kunde drömma om när hon gick direkt från ponny till 5-åriga storhästen Ludwig för fyra år sedan. Efter att ha vunnit i 1,50-debuten blir det nu både ATG Riders League på Elmia och sedan start i senior-SM på Grevagården.

SM-debutanten: ”I början hade vi alltid fyra eller åtta fel”
Jennifer Krogh och Ludwig i första Lövsta-kvalet i Billdal. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    23-åriga Jennifer Krogh och 9-åriga Ludwig (HBL val f-13 e Coolgraph-Diamant de Revel, uppf Benny Larsson, HBA Maskiner, äg Gunilla Krogh) har hängt ihop sedan fuxvalacken var fem år gammal. Han är Jennifers första storhäst och de har fått lära sig tillsammans. Att de på en och samma helg skulle kvala till 1,50, debutera på höjden och vinna klassen fanns dock inte på kartan när Jennifer tog steget från ponny till unghäst som 17-åring.

    – Jag har aldrig känt att han har hoppat så bra som han gjorde då. Det var så mycket kraft och tryck i galoppen. Det var precis som att han tänkte ”äntligen en utmaning” när han såg de stora hindren. Han bara tog tag i allt han såg och körde, säger Jennifer om Grand Prix-segern.

    Fullträffen kom på Sundbyholm i september och målet innan start var ”max åtta fel för att få rida senior-SM”. Nu blir det SM i november, men först är det 1,50-serien i ATG Riders League som gäller i samband med Jönköping Horse Show. Jennifer och Ludwig deltar även i Lövsta Future Challenge Jumping U25 med sikte på att få rida i Scandinavium.

    Vid sidan av Grand Prix-vinsten var det också väldigt stort när de lyckades kvala till 7-årschampionatet i Falsterbo, berättar Jennifer.

    Här är segerrundan från Sundbyholm:

    Från rivningar till nollor

    När familjen Krogh köpte Ludwig hade han gjort fyra starter upp till en meter. Därefter är det Jennifer själv som har tränat och tävlat Ludwig upp till 1,50. Hon har dock haft bra stöd av först Ulrika Strandberg och sedan tre år tillbaka Ragnar Bengtsson, som även hjälper till på tävling.

    Det har varit ett träget arbete med Ludwig, som fortsätter varje dag.
    – Han hade ganska dålig hoppteknik i början, han hoppade mest rakt framåt och knep med bakbenen. Han kniper fortfarande men jag märker att han hoppar rundare nu. I början hade vi alltid fyra eller åtta fel, det är främst sista året som det har börjat komma fler nollor, säger Jennifer.

    I början hade vi alltid fyra eller åtta fel, det är främst sista året som det har börjat komma fler nollor.

    Vad har varit nyckeln?
    – Jag har ridit väldigt mycket bommar och teknikövningar. Nästan varje gång jag rider i manegen eller paddocken försöker jag träna på saker som behövs för att hoppa stora hinder och själv bli bättre utan att det sliter på hästen.

    – Innan jobbade jag mycket med att rida på olika antal galoppsprångar mellan två bommar, vilket han har blivit väldigt bra på. Nu fokuserar jag mycket på att rida på båge och se till så att han är runt innerskänkeln. Att hoppa på böjt spår känns mer komplicerat än att hoppa rakt.

    Photo-2022-10-26-21-24-21
    Förhoppningen var att rida upp till 1,40 på Ludwig, men så sa Ragnar Bengtsson att ”den där hästen kommer kunna hoppa 1,50.” Foto: Privat
    Photo-2022-10-26-21-26-24
    ”Jag tycker det kändes roligare att utbilda min egen häst”, säger Jennifer Krogh. Foto: Privat
    Photo-2022-10-26-21-26-00
    ”Ludde” och familjens hund Smilla. Foto: Privat
    Photo-2022-10-26-21-26-56
    Tränaren Ragnar Bengtsson, Jennifer och mamma Gunilla vid Jönköping Horse Show i fjol. Foto: Privat

    Taggar till i hoppningen

    Till vardags studerar Jennifer en masterutbildning vid Chalmers i Göteborg, medan Ludwig njuter av livet på Kewluto Horseliving i Onsala. Mamma Gunilla Krogh rider ut i skogen medan Jennifer gör jobbet på banan.

    Hur är han på banan?
    – Han är väldigt pigg och letar alltid hinder. När man svänger och det är hinder i svängen är det alltid ”ska vi hoppa det här nu?”. Han försöker alltid hoppa även om läget inte är perfekt. Han är väldigt snäll i allt, även när man rider ut. Det är i hoppningen som han kan tagga till, säger Jennifer.

    Duon var med om en olycka tidigare i år, men som tur var gick det bra.
    – Han hoppade av ett galoppsprång för tidigt på en trippelbarr och vi gick omkull. Vi var borta från tävling i sex veckor, men när vi tävlade igen vann vi första klassen.

    När jag går ut skolan vill jag köpa en till unghäst.

    Hur är du själv på banan?
    – Jag blir bara nervös när jag tycker att det känns högt. Men nu har jag tittat på så många 1,50-klasser och även hoppat det själv, så nu är jag inte så nervös längre. Jag har vant mig vid höjden, säger Jennifer.

    Vad är målet för nästa år?
    – Planen för nästa säsong är att satsa på 7-Star, där finalen går i Falsterbo. Det hade varit väldigt kul att kvala in till de femstjärniga klasserna där. Målet är också att rida finalen i 1,55 vid utomhus-SM. När jag går ut skolan vill jag köpa en till unghäst, säger Jennifer som tar examen till sommaren.

    Hur laddar ni för Elmia och SM?
    – Vi ska hoppträna i veckan och köra lite mer bomövningar. Dagen innan tävling gör vi alltid någon bomövning, så att han ska tagga ner och inte bli så exalterad i första klassen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden