Veterinärt
20 januari 19:09

Smärtskalor kan avslöja om hästen är på väg att bli halt

ForskningAtt upptäcka hältor tidigt är viktigt ur ett hästvälfärdsperspektiv. Nu kan smärtskalor avslöja om hästen har ont eller inte vid olika grader av rörelseasymmetrier. Läs mer här.

Smärtskalor kan avslöja om hästen är på väg att bli halt
Hästens ansiktsuttryck förändras när hästen har ont. Foto: iStock

Hältor hos ridhästar hör till de allra vanligaste skadorna. Att upptäcka hästar som är skadade och har ont i ett tidigt skede är viktigt ur ett hästvälfärdsperspektiv. Problemet är att det ofta är svårt att avgöra vilka rörelseasymmetrier som är kopplade till smärta och därmed en begynnande skada. På fredagen presenterades en ny doktorsavhandling vid SLU, med slutsatsen att smärtskalor kan avslöja om hästen har ont.

Det är Katrina Ask som har studerat vilka beteenden och ansiktsuttryck hästar med ortopedisk smärta visar. Hon har utvärderat vilka smärtskalor som kan användas för att bedöma smärtan och hur man kan förstå hur ansiktsuttrycken varierar vid olika grader av smärta i vila och rörelse. 

Halta hästar undersöktes i vila och rörelse och alla skalors smärtpoäng var relaterade till graden av rörelseasymmetri. Vissa beteenden var starkt kopplade till ortopedisk smärta i vila, exempelvis att hästen avlastade det onda benet, hur huvudet hölls i förhållande till manken, var hästen stod i boxen, samt om den hade fokus på och interagerade med omgivningen.
 Även ansiktsuttrycken förändrades när hästarna hade ont, förklarar Katrina Ask på Hästsveriges hemsida.

Hästarna kombinerade asymmetrisk positionering av öronen med halvblinkningar och rörelser av läpparna när de hade ont i vila. I trav kombinerade hästarna rörelser av läpparna med blinkningar och synlig ögonvita när de hade ont.
 Vi såg även att det fanns en individuell variation i hur många ansiktsuttryck hästarna visade, vilket är viktigt att ha i åtanke när man bedömer ansiktsuttryck, säger Katrina Ask.

Läs hela doktorsavhandlingen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden