Sverige
13 februari 2021 08:36

Smitta bland hästarna hos Örebro Fältrittklubb

Anläggningen hålls stängd och ridskoleverksamheten ligger nere, åtminstone över helgen. Detta efter att ett tiotal hästar hos Örebro Fältrittklubb blivit sjuka i feber.

Smitta bland hästarna hos Örebro Fältrittklubb
Ett tiotal hästar hos Örebro Fältrittklubb har fått feber. Foto: Anna Nyberg

Det var på fredagsmorgonen som smittan upptäcktes på Örebro Fältrittklubb, en av Sveriges största ridklubbar med 900 uppsittningar i veckan. Av 73 hästar och ponnyer på anläggningen hade tio feber, enligt Nerikes Allehanda, som var först att berätta om smittan.

Nu är anläggningen stängd på veterinärens inrådan. För att stoppa smittan som brutit ut får inga hästar lämna anläggningen och inga nya hästar får komma in. Så kommer det att förbli en tid.

Ridskolan kan dock komma igång redan på tisdag, beroende på vad hästarna drabbats av. Hästarna har bara visat ett symptom än så länge, nämligen feber, och provsvar väntas på måndag.

Några kända sjukdomsutbrott har inte skett i Örebrotrakten under februari. Enligt de senaste rapporterna på Smittinfo hos Svensk Travsport finns misstänkt kvarka i Säffle i Värmland, i Sundsvall och Timrå i Västernorrland samt konstaterad kvarka i Umeå.

Dessutom konstaterades hästinfluensa i ett stall i Ånge i Västernorrland.

Fall av ekvint coronavirus har också upptäckts i veckan hos bland annat Djursholms Ridklubb, och hos Luleå Ridklubb.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden