Sverige
5 september 2018 13:52

Smittorisk: Jordbruksverket manar till försiktighet vid grovfoderimport

UppmaningDen smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest förekommer i flera länder i Europa. Jordbruksverket uppmanar djurhållare att inte ta in grovfoder och halm från vissa områden, och ber hästägare att vara försiktiga även om inte hästar kan drabbas av sjukdomen.

Smittorisk: Jordbruksverket manar till försiktighet vid grovfoderimport
Jordbruksverket manar till försiktighet vid införsel av halm och grovfoder. Foto: Leonid Eremeychuk/iStockphoto

Årets torka har lett till att grovfoder importeras mer än andra år. I vissa länder i Östeuropa, som kan vara aktuella att importera från, förekommer afrikansk svinpest. Smittan med hög dödlighet drabbar tamgris och vildsvin.

I ett pressmeddelande från onsdagen berättar Jordbruksverket att det skulle få stora konsekvenser om afrikansk svinpest skulle komma in till Sverige. De uppmanar därför alla djurhållare och foderföretag att om möjligt inte ta in grovfoder och halm från områden där smittan finns.

Torkat hö och halm, samt ensilage och inplastat stråfoder med bra hygienisk kvalitet innebär ingen stor smittorisk. Om rester av dött djur finns i en bale är läget värre då viruset kan överleva länge hos döda djur som har burit på smittan.

Foto: Jeanette Flensburg Foder Hönät äter
Smittan drabbar tamgris och vildsvin – inte hästar, människor eller andra djur. Foto: Jeanette Flensburg

Smittar inte häst och människa

Viruset smittar varken till människor eller andra djur, som hästar, men Jordbruksverket vill uppmana även hästägare till försiktighet.

– En risk kan vara att hästägare, som ovetandes har köpt foder från ett område där smittan finns, öppnar en bale och ser att det ligger rester av dött djur i den. Om balen då kasseras genom att den exempelvis körs ut i skogen kan smittan på så vis spridas till vildsvin.
– Med tanke på konsekvenserna är det värt att försöka förhindra detta, säger Ann-Christine Ring, Jordbruksverkets enhet för idisslare och gris, till Ridsport.

Jordbruksverket konstaterar att inget djur ska äta från en foderbal där det funnits rester av döda djur då kvalitén uppenbarligen inte är god nog.
– Även om hästen skulle ha ätit av fodret redan är inte afrikansk svinpest smittsamt för den och en häst kan inte heller bidra till smittspridning. Men, däremot finns ju risk för exempelvis botulism av sådant foder.

Vad ska man göra om man har köpt balar från smittade områden och inser att det finns rester av ett dött djur, som kan vara vildsvin?
– Kontakta oss på Jordbruksverket (via 0771-223 223).

Länder där det finns områden med den aktuella smittan är bland annat Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien och Bulgarien. Afrikansk svinpest finns också i länder utanför EU. Från icke EU-länder, som Ryssland och Ukraina, är det inte tillåtet att importera hö och halm. Länk till den karta som Jordbruksverket hänvisar till för koll på områden där smittan finns

Jordbruksverket om införsel av foder på grund av rådande foderbrist
SVA om afrikansk svinpest

Vid fynd

av dött djur

”Vi uppmanar djurhållare och foderimportörer att kontakta Jordbruksverket (enheten för CITES, foder och djurprodukter) via kundtjänst 0771-223 223 om man upptäcker rester av djurkroppar som inte kan uteslutas komma från vildsvin i ett foder som kommer från länder med afrikansk svinpest.

Jordbruksverket gör då en sammantagen bedömning av smittrisken baserat på fodrets ursprung, vilket djurslag djurresterna kommer ifrån och omgivningsfaktorer som påverkar risken för smittspridning i det aktuella fallet.

Om vi bedömer att materialet utgör en möjlig smittrisk för afrikansk svinpest beslutar vi, med stöd av epizootilagen, om destruktion på ett smittskyddsmässigt lämpligt sätt. Det går då att ansöka om ersättning enligt epizootilagen för destruktionskostnaderna.”

Källa

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden