Nyheter
13 december 2017 12:29

Snart är högsta vinsten hemma hos Julia

SegerI går blev det officiellt: Julia Longoni och hennes pappa Timmy Asplund vann ”Det stora hoppet”. Det betyder att Julia äntligen kan få hem sin segerhäst, som nu kommer göra sällskap med ryttarens andra unghästar.

Snart är högsta vinsten hemma hos Julia
Julia Longoni får snart hem Havanna Det Stora Hoppet. Foto: TV3

I går sändes finalen av TV3:s ”Det stora hoppet” med Henrik Johnsson och Malin Baryard Johnsson. Vinnare blev den 23-åriga veterinärassistenten Julia Longoni och hennes pappa Timmy Asplund.
– Jag är jättejättestolt över honom och imponerad över alla papporna, säger Julia i en paus i jobbet.

Sedan inspelningarna i början på sommaren har livet rullat på som vanligt. Segerhästen, vars fullständiga namn nu är Havanna Det Stora Hoppet, har varit i TV3:s ägo och det är först nästa vecka som Julia får hem jackpotten och officiellt blir ägare.
– Det känns lite som en dröm att vi vann och det är egentligen inte förrän nu jag inser att det faktiskt har hänt. Det har gått mer än ett halvår utan att någon annan än familjen har vetat om att vi vann Havanna och först nu börjar det bli verkligt, säger Julia.

Julia har inte ridit Havanna Det Stora Hoppet mycket mer än vad som syntes i rutan igår, alltså inte särskilt mycket, men känslan fanns där.
– Det är en jättefin häst. Väldigt söt och de har nog valt en häst som skulle kunna passa de flesta. Hon har varit väldigt lugn under inspelningarna och det är ju inte alla 5-åringar som skulle vara det.

Havanna kompletterar Julias två egna uppfödningar, tre och fyra år gamla, som så småningom också lär synas på banorna. Julia har även ett till 4-årigt sto för avel.

Hela gänget i "Det stora hoppet".
Hela gänget i ”Det stora hoppet”. Foto: Viafree.se

Havanna Det Stora Hoppet (Old, sto, f 2012, e  Conthargos–Voltaire, uppf Gestut Lewitz) ägdes av Sylve Söderstrands och Viktoria Wikströms Jumper Horses Sweden AB innan TV3 tog över.

”Vi har investerat en halv miljon kronor i det talangfulla stoet Det Stora Hoppet, men eftersom hon bara är i början av sin karriär finns det inget tak för hur värdefull den här hästen kan bli för vinnaren i tv-programmet” sa Susanne Nylén, presschef för MTG Sverige, till Aftonbladet i höstas.
Stoet lovordades då också av Malin Baryard Johnsson:
”Hon är ett fantastiskt framtidslöfte som jag valt ut för att vinnaren ska få bästa möjliga chans att nå sina egna drömmar” sa landslagsryttaren.

Ska börja tävla i Sverige igen

Under året har Havanna Det Stora Hoppet tävlats av Rebecca Milton i främst 1,15–1,20, men också gjort en prickfri runda i 1,25. Tillsammans har de även varit i Arezzo där det blev mycket felfritt.

Nu ska Julia förvalta talangen och nog är hon väl förberedd för uppdraget. Efter en svår ridolycka där Julia bröt ryggen flyttade hon år 2012 utomlands för att bemästra sin rädsla. Hon arbetade med hästar, inte minst med just unghästar, under flera år och tävlade upp till 1,30.
– Jag har inte tävlat i Sverige på flera år, så det ska bli kul att ge sig ut här igen. På lång sikt är tanken att klättra i klasserna tillsammans, men först ska vi förstås lära känna varandra ordentligt.

Om det blir en ny säsong av ”Det stora hoppet” återstår att se.
– Först och främst grattis till Timmy och Julia och alla andra deltagare som har gjort ett jättefint program. Vad gäller ny säsong är det är för tidigt att säga något redan nu. Vi ska analysera säsongen som gick innan vi kan ta ställning till det, säger Susanne Nylén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden