Avelsnyheter
19 februari 2020 13:31

Soligt avslut för Rubignon 961

Bortgång26 år gammal har avelshingsten Rubignon 961 somnat in i Kalifornien, där han bodde under sin pension. "Vi minns hans underbara ridbarhet och temperament" säger Harald och Colette Ross-Prince, som ägde hingsten under många år.

Soligt avslut för Rubignon 961
Rubignon och Colette Ross-Prince under deras tävlingskarriär, här på tävling i Laholm 2008. Foto: Yvonne Karlsson

Rubignon (hingst -94, e Rubinstein-Donnerhall, uppf Sibylle Wiemer) köptes av Harald och Colette Ross-Prince 2001, av dåvarande ägaren Stuteri Lindevik, och flyttade med paret Prince till USA under ett par år. Där användes han flitigt i aveln, innan flyttlasset gick hem till Sverige igen. Rubignon spenderade säsongen 2004 i Tyskland för att verka i aveln, och sedan väntade utbildning för de högre dressyrklasserna med Colett Ross-Prince i sadeln – ekipaget tog sig hela vägen upp till Grand Prix.

Rubignon var godkänd i flera tyska avelsförbund och verkade i svensk avel mellan 1998-2006, totalt har han 198 svenskfödda avkommor. Trots sina senare dressyrframgångar så var det Rubignons hoppförmåga som gjorde att han först godkändes som avelshingst, då poängen för gångarterna inte riktigt räckte till.

Flyttade tillbaka till USA

Rubignon Usa
Rubignon som 25-åring hösten 2019. Foto: Privat

När Colette Ross-Prince blev gravid 2010 bestämdes det att hingsten skulle pensioneras.
– I och med Colettes graviditet så valde vi att ge honom bästa möjliga pensionering och skickade över honom till vår vän Edgar Schütte i Sacramento, Kalifornien, vilket innebar grönt gräs året om och fortsatt avel, berättar Harald Prince i ett pressmeddelande.

Bland hingstens mest framgångsrika avkommor finns Karoline Lundbergs Grand Prix-häst Replay (e Rubignon-Andiamo), och Camilla Lindhs godkände hingst Channon (e Rubignon-Mazarin).

– Vi minns honom med värme och all den glädje dessa individer kan ge, och framförallt minns vi hans underbara ridbarhet och temperament! Vi gläds och är tacksamma mot Edgar som gett honom det ”perfekta” livet en sådan häst förtjänar, avslutar Harald Prince.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden